Voditelji enajstih držav Balkana in vzhodne Evrope podprli Ukrajino

Svet 22. Avg 202318:25 7 komentarjev
Neformalno srečanje voditeljev enajstih držav Balkana in vzhodne Evrope
Z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim se je srečal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Foto: REUTERS

V Atenah je potekalo neformalno srečanje voditeljev enajstih držav Balkana in vzhodne Evrope, ki so podpisali skupno izjavo v podporo neodvisnosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine. Stopnjevanje vojne v tej državi je po njihovem prepričanju pokazalo potrebo po močni, odporni in vključujoči EU, izrazili pa so tudi željo po polnopravnem članstvu v njej.

Voditelji enajstih držav Balkana in vzhodne Evrope so danes na neformalnem srečanju v Atenah podpisali skupno izjavo, s katero so podprli neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Prepričani so, da je stopnjevanje vojne v Ukrajini pokazalo potrebo po močni, odporni in vključujoči EU ter izrazili željo po polnopravnem članstvu v njej.

V skupni deklaraciji so voditelji držav izrazili “neomajno podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja, ki temeljijo na vrednotah demokracije in vladavine prava”, piše v objavi na spletni strani grškega premierja Kiriakosa Micotakisa, ki gosti srečanje v grški prestolnici.

Podprli so “iskrena prizadevanja ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je v svoji mirovni formuli določil načela za mir v skladu z Ustanovno listino ZN”. Prav tako so se strinjali, da vojni zločini in druga grozodejstva, kot so napadi na civiliste in uničevanje infrastrukture, ne smejo ostati nekaznovani.

Srečanje voditeljev EU in držav jugovzhodne Evrope v Atenah
Voditelji EU in držav jugovzhodne Evrope so se srečali v Atenah. Foto: PROFIMEDIA

Želijo si, da bi postale polnopravne članice EU

Voditelji so prepričani, da je stopnjevanje vojne v Ukrajini pokazalo potrebo po močni, odporni in vključujoči EU. Poudarili so, da imajo države Zahodnega Balkana, Ukrajina in Moldavija skupno evropsko dediščino, zgodovino in prihodnost. V luči tega si želijo, da bi omenjene države postale polnopravne članice EU.

Poleg ukrajinskega predsednika so dokument ob prisotnosti predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela podpisali tudi voditelji Srbije, Moldavije, Črne gore, Romunije, Kosova, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Bolgarije in Hrvaške ter gostiteljice Grčije.

Neformalno srečanje v Atenah se je sicer začelo v ponedeljek, z njim pa so voditelji obeležili 20. obletnico vrha v Solunu, na katerem je EU potrdila evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje