Vodo za hlajenje poškodovanih reaktorjev v Fukušimi bodo začeli spuščati v ocean

Svet 22. Avg 202314:32 4 komentarji
jedrska elektrarna v Fukušimi na Japonskem
PROFIMEDIA

Okoljevarstvenike razburja odločitev Japonske, da bo v četrtek začela v Tihi ocean izpuščati vodo, s katero so od leta 2011 hladili poškodovane jedrske reaktorje v nuklearki Fukušima. Pred izpustom naj bi hladilno vodo filtrirali in razredčili z morsko vodo, s tem pa odstranili vse radioaktivne snovi, razen tritija, katerega ravni naj bi bile daleč pod nevarnimi. Izpustu v morje ostro nasprotuje tudi Kitajska.

Japonska bo v četrtek začela v Pacifik postopoma izpuščati hladilno vodo iz poškodovane jedrske elektrarne Fukušima, je po današnjem zasedanju s pristojnimi ministri sporočil premier Fumio Kišida. Kot je dejal, s tem ne morejo več zavlačevati. Zeleno luč izpustu hladilne vode je pred časom izdal pristojni japonski regulator, Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa je potrdila, da to ne predstavlja nobene nevarnosti za ljudi ali okolje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na drugi strani se japonska ribiška združenja bojijo, da bo sloves njihovega ulova in ribjih izdelkov dodatno prizadet, kritični so okoljevarstveniki, prav tako japonskim načrtom nasprotuje sosednja Kitajska.

Ta je že prepovedala uvoz živil z več predelov Japonske. “Ocean je skupna last celotnega človeštva, Japonska pa nima arbitrarne pravice vanj izpustiti radioaktivne vode,” so se odzvali v Pekingu. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je dejal, da bo Peking sprejel vse potrebne ukrepe za “zaščito morskega okolja, varnost hrane in javno zdravje”.

Hisajo Takada iz japonskega dela okoljevarstvene organizacije Greenpeace je opozoril, da japonske oblasti ignorirajo pomisleke ribičev, državljanov in mednarodne skupnosti. “Globoko smo razočarani in ogorčeni nad odločitvijo japonske vlade,” je dejal. Obregnil se je ob številne napake v aktualnem načrtu za razgradnjo elektrarne, vladi je očital veliko porabo javnih sredstev, posebej pa, da namerava kljub dokazom o varnostnih tveganjih znova zagnati več jedrskih reaktorjev.

Protest proti izpuščanju hladilne vode iz jedrske elektrarne Fukušime v ocean
PROFIMEDIA

V jedrski elektrarni Fukušima je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta terjala okoli 18.000 življenj, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Te je treba, četudi ne delujejo, še vedno hladiti z vodo. Od takrat je upravljavec elektrarne TEPCO zbral 1,34 milijona ton vode, uporabljene za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, pomešanih s podtalnico in dežjem, ki je prodrl vanje.

Ker prostora za shranjevanje zmanjkuje, želijo to vodo začeti izpuščati v ocean, in sicer prek kilometer dolgega predora. Pred tem naj bi bila filtrirana in razredčena z morsko vodo. S tem naj bi odstranili vse radioaktivne snovi, razen tritija, katerega ravni pa naj bi bile daleč pod nevarnimi. Odstranjevanje zbrane vode naj bi trajalo 30 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje