Kitajska odpustila glavnega meteorologa, še en balon opazili nad Kolumbijo

Svet 05. Feb 202308:26 > 13:27 8 komentarjev

Kitajska je po incidentu z balonom razrešila vodjo državne meteorološke službe. Peking namreč vztraja, da je bil balon namenjen meteorološkim raziskavam, medtem ko so ZDA prepričane, da je šlo za vohunski balon. Kolumbijske oblasti so sporočile, da so v petek zjutraj v svojem zračnem prostoru opazile predmet "s podobnimi lastnostmi", kot je bil domnevni vohunski kitajski balon.

Po incidentu s kitajskim balonom je bil razrešen vodja državne meteorološke službe, so v soboto poročali kitajski mediji. Poznavalci potezo ocenjujejo kot poskus Pekinga, da vztraja pri stališču, da je bil balon civilno plovilo, poroča CNN.

Džuang Guotai je bil do petka vodja državne kitajske meteorološke uprave, vendar njegov odhod s položaja ni bil nepričakovan. Konec januarja je bil namreč Džuang izvoljen za vodjo političnega posvetovalnega odbora province Gansu.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sicer zaradi sobotne sestrelitve balona nad Atlantskim oceanom izrazilo “močno nezadovoljstvo” nad ZDA .

“Kitajska izraža močno nezadovoljstvo in protest proti uporabi sile ZDA za napad na civilna zračna plovila brez posadke. Kitajska stran je po preverjanju večkrat obvestila ameriško stran, da je zračno plovilo namenjeno civilni uporabi in je v (zračni prostor) ZDA vstopilo zaradi višje sile. Šlo je za čisto nesrečo,” so zapisali v izjavi.

Ob tem so dodali, da bo Kitajska “odločno varovala legitimne pravice in interese (z incidentom) povezanih podjetij, hkrati pa si pridržuje pravico do nadaljnjega potrebnega odziva”.

ZDA: sestrelitev je odgovor na “nesprejemljivo kršitev”

Ameriško obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na “nesprejemljivo kršitev” ameriške suverenosti.

Ameriški predsednik Joe Biden je pohvalil pilote za uspešno izvedbo zahtevne operacije. Dejal je, da je v sredo ukazal sestreliti balon “čim prej”, vendar je Pentagon želel počakati na “najvarnejši kraj za to”, da bi se izognili poškodbam na tleh ob morebitnem padcu razbitin.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga in kasneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo. “ZDA bodo še naprej ohranjale odprte komunikacijske linije s Kitajsko, tudi za obravnavo tega trenutnega incidenta,” je povedal Blinken.

Kitajska je sporočila, da je ohranjanje komunikacijskih kanalov na vseh ravneh pomembno, “zlasti za mirno in zanesljivo reševanje nekaterih nepričakovanih situacij”. V zvezi z Blinknovim obiskom pa so dodali, da “dejansko ne Kitajska niti ZDA uradno niso napovedale nobenega obiska”.

Vohunski ali civilni?

Kitajska vztraja, da je bil balon namenjen meteorološkim raziskavam. CNN pa je objavil izjavo neimenovanega visokega uradnika ameriške administracije, ki je zavrnil kitajske trditve, da je bil sestreljeni balon zgolj za “civilno uporabo” in da je priletel v ameriški zračni prostor po “po nesreči”.

“To je bil nadzorni balon Ljudske republike Kitajske, ki je namenoma prečkal ZDA in Kanado. Prepričani smo, da je njegov namen pregled občutljivih vojaških območij,” je dejal uradnik.

Dodal je, da je bil tudi drugi balon, ki so ga opazili nad Srednjo in Južno Ameriko, “še en nadzorni balon Kitajske” in je imel podobne tehnične lastnosti kot tisti, ki je letel nad ZDA. Pozneje so kolumbijske oblasti sporočile, da so balon zaznale nad svojim ozemljem.

“Oba balona imata tudi izvidniško opremo, ki običajno ni povezana s standardnimi meteorološkimi dejavnostmi ali civilnimi raziskavami,” je dejal uradnik. Omenil je zbiralnik in sončne celice na kovinskem nosilcu, obešenem pod balonom.

Pojasnil je še, da je Kitajska sposobna “aktivno upravljati balon z namenom preleta določenih lokacij”. Kot dokaz je navedel dejstvo, da je balon letel blizu več “morebitno občutljivih vojaških območij” v ZDA, opozoril pa je tudi na majhne motorje in propelerje, vidne v videoposnetkih.

Dodal je, da Kitajska že leta uporablja tovrstne nadzorne balone, ki da so jih opazili na petih celinah.

Danes so kolumbijske oblasti sporočile, da so v petek zjutraj v svojem zračnem prostoru opazile predmet “s podobnimi lastnostmi”, kot je bil domnevni vohunski kitajski balon, ki ga je ameriška vojska v soboto sestrelila nad Atlantikom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kolumbijski sistem zračne obrambe je balon zaznal na višini približno 17.000 metrov, ko je v severnem delu države vstopil v zračni prostor.

Objekt se je gibal s povprečno hitrostjo 25 vozlov in je imel “podobne lastnosti kot balon”, ki je letel nad ZDA, so sporočili. Kolumbijske letalske sile so ga spremljale s svojimi obrambnimi sistemi, dokler ni zapustil zračnega prostora. Ne predstavlja “nobene nevarnosti za nacionalno varnost in obrambo ter varnost v zračnem prometu”, so pri tem dodali. Kot so še sporočili, letalske enote zdaj sodelujejo z drugimi državami, da bi ugotovile izvor predmeta.

Na vrhu članka si lahko ogledate video sestrelitve.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje