Vojaška hunta v Nigru znova odprla zračni prostor za komercialne lete

Svet 04. Sep 202316:37 0 komentarjev
vojaška hunta
PROFIMEDIA

Niger je danes ponovno odprl svoj zračni prostor za komercialne lete, skoraj mesec dni po zaprtju, ki ga je vladajoča vojaška hunta uvedla po državnem udaru 26. julija, poročajo tuje tiskovne agencije. Hunta v Nigru je zračni prostor zaprla 6. avgusta, potem ko so iz sosednjih držav prišle grožnje o vojaškem posredovanju. Premier je medtem napovedal sestanek z zahodnoafriškimi državami, obenem pa zatrdil, da je država pripravljena tudi na vojaško posredovanje.

“Zračni prostor Republike Niger je odprt za vse nacionalne in mednarodne komercialne lete,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP in lokalnih medijev danes dejal predstavnik ministrstva za promet v Niameyu in dodal, da so ponovno stekle tudi druge storitve na letališčih.

Pojasnil je še, da je zračni prostor Nigra še vedno zaprt za vse operativne vojaške lete in določene druge lete, za katere je potrebno predhodno dovoljenje pristojnih organov. Po prevzemu oblasti 26. julija so voditelji državnega udara v Nigru zaprli zračni prostor, preden so ga 2. avgusta ponovno odprli, nato pa štiri dni kasneje ta ukrep preklicali, potem ko je več afriških držav zagrozilo z vojaškim posredovanjem za ponovno vzpostavitev civilne oblasti.

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) je namreč po odstavitvi predsednika Mohameda Bazuma uvedla sankcije proti Nigru, ob tem pa zagrozila z vojaškim posredovanjem kot skrajnim ukrepom, če s pogajanji ne bodo uspeli znova vzpostaviti civilne oblasti.

Nigrski premier Ali Mahaman Lamine Zeine, ki ga je imenovala hunta, je medtem napovedal, da v kratkem pričakuje dogovor z Ecowas. “Nismo prekinili stikov z Ecowasom (…). Pričakujemo, da bomo v prihodnjih dneh dosegli dogovor,” je na novinarski konferenci v prestolnici Niamey povedal Zeine.

Po njegovih besedah je država sicer pripravljena na morebitno vojaško posredovanje združenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “To bi bila nepravična vojna. Odločeni smo, da se bomo branili, če bo prišlo do napada,” je dejal premier. Pojasnil je še, da potekajo tudi pogovori za hiter umik francoskih sil iz države, proti katerim je v nedeljo na ulicah nigrske prestolnice protestiralo več tisoč ljudi.

Vojaške oblasti v Nigru so ob tem 2. avgusta odprle tudi kopenske meje s petimi sosednjimi državami: Alžirijo, Burkino Faso, Libijo, Malijem in Čadom. Združeni narodi so kljub temu prejšnji petek opozorili, da so tone pomoči v hrani, namenjene Nigru, zaradi zaprtih meja obtičale na poti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!