Vučić in Kurti v Bruslju: brez preboja, pogovori zopet neuspešni

Svet 14. Sep 202307:17 > 18:35 0 komentarjev
Aleksandar Vučić, Albin Kurti, Josep Borell
PROFIMEDIA (Pogajanja med Srbijo in Kosovom pod vodstvom visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borella)

V Bruslju je potekal nov krog pogovorov med Beogradom in Prištino, ki sta se jih udeležila srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, gostil pa jih je visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Dialog tudi tokrat ni obrodil sadov.

Evropska unija meni, da je odstop županov štirih večinsko srbskih občin na severu Kosova najhitrejša in najboljša pot do predčasnih lokalnih volitev, je danes po neuspešnih pogovorih s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Kot je povedal Borrell, je voditelja pozval k takojšnji ponovitvi lokalnih volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova. Pojasnil je, da do predčasnih volitev vodita dve poti – ena je odstop županov, druga pa zbiranje podpisov kosovskih Srbov za njihov odpoklic. “Za Evropsko unijo je odstop županov, ki so jih izvolili zgolj trije odstotki prebivalcev, najhitrejša in najboljša pot do predčasnih volitev. Zbiranje podpisov pa je dolg in negotov postopek,” je dejal po ločenih in tristranskih pogovorih z Vučićem in Kurtijem.

Kurti: Odstopa županov ne morem zahtevati

Kurti je v izjavi po srečanju poudaril, da od županov ne more zahtevati odstopa. “Županov ne moremo prisiliti k odstopu, čeprav je njihova legitimnost nizka,” je povedal po poročanju spletnega portala Kosovo online.

Kosovske oblasti so bolj naklonjene zbiranju podpisov. Tako so v začetku meseca izdale administrativno navodilo, ki državljanom omogoča zamenjavo županov občin s peticijo. Če bo osrednja volilna komisija potrdila, da so zbrani ustrezni podpisi, bo organizirala glasovanje o razrešitvi župana.

Borrell medtem od kosovskih Srbov pričakuje, da bodo konstruktivni in da bodo brezpogojno sodelovali na volitvah. Kot je dejal, mu je srbski predsednik dal zagotovila glede tega. Napredek glede volitev je po njegovih besedah pomemben tudi za nadaljnje izvajanje sporazuma o poti k normalizaciji odnosov, ki sta ga Beograd in Priština sklenila marca v Ohridu. Od tedaj so bile izpolnjene zgolj tri točke iz sporazuma, izvajanje najpomembnejših in najbolj ključnih točk pa se še ni začelo, je povedal.

“To je obžalovanja vredno in veliko pove o tem, kakšna je dejanska zavezanost strani normalizaciji odnosov, oziroma govori o odsotnosti zavezanosti,” je dejal.

EU predlaga, da bi sporazum izvajali vzporedno, torej da bi strani hkrati izpolnjevali svoje obveznosti. “Vendar pa premier Kurti ni želel narediti premika in začeti kredibilnega procesa za vzpostavitev skupnosti srbskih občin. Vztrajal je pri formalizaciji de facto priznanja neodvisnosti” je pojasnil Borrell.

Kosovski premier je po pogovorih poudaril, da dogovor o skupnosti srbskih občin ne more biti predpogoj za implementacijo sporazuma iz Ohrida.

Vučić in pot v neznano

Vučić je medtem dejal, da je sprejel predlog Unije, kar je potrdil tudi Borrell. “Upam, da bomo v prihodnosti našli neke rešitve, ker tako ne gremo le v slepo ulico, ampak v nekaj neznanega. Ko pa greste v nekaj neznanega, pa nikoli ne veste, kje se bo končalo,” je povedal srbski predsednik.

Največji interes obeh narodov bi morala biti ohranitev miru, je še dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Razmere so se na severu Kosova močno zaostrile po aprilskih lokalnih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah, na katerih so bili za župane izvoljeni Albanci. Najhujši incident se je zgodil v Zvečanu konec maja, ko je bilo v spopadih med Srbi in kosovskimi policisti ranjenih več deset pripadnikov Natove misije na Kosovu Kfor. Po junijskih pogovorih, na katerih sta se Vučić in Kurti z Borrellom sestala zgolj ločeno, so se sicer napetosti nekoliko umirile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!