Srbska vojska v bližini vojašnice prestregla dron

Svet 02. Nov 202213:13 > 20:45 0 komentarjev
srbska vojska
Srbska vojska med vojaško vajo (PROFIMEDIA)

Srbsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je vojska v bližini vojašnice v Raški strmoglavila dron komercialne izdelave. Vojska je letalnik prestregla na podlagi torkovega ukaza, ki ga je izdal predsednik Aleksandar Vučić in zahteva takojšnje uničenje "sovražnih" brezpilotnih letalnikov nad Srbijo.

Srbska vojska je popoldne v bližini vojašnice v Raški prestregla dron, so potrdili na obrambnem ministrstvu. Po do sedaj znanih podatkih je šlo za komercialni dron, ki so ga strmoglavili s pomočjo motilca signala, poroča N1 Beograd.

Vojska je dron prestregla na ukaz srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Ta je v torek izdal ukaz o takojšnjem uničenju “sovražnih” brezpilotnih letalnikov nad Srbijo, po tem, ko so jih nekaj opazili v bližini vojašnic na jugu države.

Vučićev ukaz je v torek za RTS potrdila srbska premierka Ana Brnabić. Napovedala je, da bodo sestrelili vse brezpilotne letalnike, ki jih bodo opazili v bližini tamkajšnjih vojaških objektov. Dodala je, da gre za vprašanje varnosti Srbov na Kosovu in da bi to storila vsaka druga država.

Srbski obrambni minister Miloš Vučević je danes za RTS dejal, da so vsi do sedaj opaženi letalniki prišli iz dveh smeri s Kosova in da so jih opazili tudi na nekaterih drugih območjih.

Od torka je zaradi razmer na Kosovu v stanju pripravljenosti tudi srbska vojska. Vučević je med gostovanjem na srbski televiziji TV Happy dejal, da Srbija zagovarja dialog, a tudi, da je vojska pripravljena izvršiti vsak ukaz predsednika Vučića, ki je po ustavi njen vrhovni poveljnik, da bi zaščitila “vse državljane Srbije, vključno s Srbi na Kosovu”.

Nove napetosti med Beogradom in Prištino so posledica zahteve kosovske vlade za preregistracijo srbskih vozil. V skladu s to odločitvijo morajo lastniki vozil s srbskimi registrskimi oznakami na Kosovu te zamenjati z oznakami Kosova. Vlada v Prištini je rok za preregistracijo vozil, ki bi se moral izteči v ponedeljek, podaljšala do 21. aprila 2023, ko bo dovoljena izključno raba tablic Republike Kosovo. Do zdaj je preregistriralo svoja vozila le nekaj kosovskih Srbov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!