Vučić nasprotuje zamenjavi registrskih tablic na Kosovu

Svet 27. Okt 202214:23 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po zasedanju sveta za nacionalno varnost in pogovorih s predstavniki kosovskih Srbov povedal, da je pred dnevi prejel skupno stališče držav peterice in EU. Ti so zamenjavo srbskih registrskih tablic na Kosovu označili za legitimen proces, problem pa da je "v metodah in času". Vučić zamenjavi medtem nasprotuje.

Kot je dejal Aleksandar Vučić, je predstavnikom držav povedal, da zavajajo javnost in da Priština nima po nobenem sporazumu pravice, da zamenja srbske registrske tablice s tistimi z oznako Republike Kosovo. Pojasnil je, da so za Srbijo sprejemljive statusno nevtralne registrske tablice z oznako KS, medtem ko Priština vztraja pri tistih z oznako Republike Kosovo (RKS), ki pa niso sprejemljive za Srbijo, ki neodvisnosti Kosova ne priznava, poroča N1 Beograd.

Predstavniki stranke kosovskih Srbov, Srbske liste, s katerimi se je na njihovo zahtevo danes sestal, so mu po njegovih besedah povedali, da se bodo zamenjavi tablic uprli na vse mogoče demokratične načine. Za nujni sestanek so ga prosili zaradi, kot so dejali, napovedi kosovskega premierja Albina Kurtija, da bodo 1. novembra začeli “z odvzemom premoženja naših državljanov in vozil s srbskimi registrskimi tablicami”. Zato je Vučić za danes sklical še zasedanje sveta za nacionalno varnost.

Kot je povedal, jim je prisluhnil pred iztekom roka za zamenjavo tablic, ki ga je Priština postavila 31. oktobra. Zagotovil jim je, da jim bo Srbija stala ob strani. Verjame pa, “da bo tudi dovolj pameti, da ne bodo delovali proti mirnemu srbskemu narodu, ki želi živeti v svoji državi Srbiji v skladu z ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom”, je dodal.

PROFIMEDIA

Od okoli 9.000 tablic so jih doslej zamenjali le 18

Po Vučićevih besedah Priština načrtuje, da bo po izteku roka dovolila avtomobilom s tablicami KS odhod s Kosova, ob vrnitvi pa jim na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak ne bodo dovolili vstopa. To bo po njegovem sprožilo “demokratičen odpor srbskega prebivalstva”. Prištino je še obtožil, da namerava odvzeti tablice in avtomobile, ki so jih izdali srbski organi.

Dodal je še, da je tablic z oznako KS na Kosovu okoli 9.000 in da so jih doslej zamenjali 18, od tega samo tri na večinsko srbskem Severu Kosova. Drugod na Kosovu so po njegovih besedah že zamenjali registrske tablice, da lahko normalno živijo. Zahod sicer Prištino poziva k vnovičnemu podaljšanju roka za zamenjavo registrskih tablic, kar je Kurti doslej zavračal.

Posebni ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar je tako povedal, da še ni prejel odgovora Prištine na predlog, da preloži rok za deset mesecev. Pri tem je dodal, da gre ne samo za zahtevo ZDA in ostalih držav peterice (Velika Britanija, Nemčija, Francija in Italija), ampak tudi EU in posebnega predstavnika EU za Zahodni Balkan Miroslava Lajčaka, poroča srbski N1.

Vučić je še povedal, da so na zasedanju sveta za nacionalno varnost danes obravnavali francosko-nemški predlog za rešitev kosovskega vprašanja in da bodo odgovor poslali v 24 urah. O vsebini ni govoril, po poročanju medijev pa naj bi predvideval srbsko priznanje Kosova. Povedal je le, da so jih že obvestili, da nekatere zadeve niso sprejemljive, da pa so se pripravljeni pogovarjati.

Evropska unija je medtem strani pred iztekom roka pozvala, naj ne sprejemata enostranskih korakov, ki bi privedli do stopnjevanja napetosti, in naj napore usmerita v napredek dialoga. Kurti se je danes sestal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in ob tem je napovedal, da bo Kosovo še pred koncem leta vložilo prošnjo za članstvo v EU. Von der Leyen je po sestanku sporočila, da je unija Kosovu namenila 75 milijonov evrov za spopadanje z energetsko krizo, 80 milijonov evrov pa bo za to prejela tudi Albanija.

Predsednica komisije se je med obiskom Kosova sešla tudi s predsednico Vjoso Osmani Sadriu. Po srečanju je tvitnila, da Kosovo izkazuje svojo pripadnost vrednotam EU, ko izvaja ambiciozne reforme ter se pridružuje evropskemu odgovoru na vojno v Ukrajini.

Predsednica komisije je prav danes na obisku v Albaniji, v petek pa bo obiskala Srbijo in BiH. Turnejo po Zahodnem Balkanu bo sklenila v soboto z obiskom v Črni gori.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!