Vučić predlagal več ukrepov: Morda je fant vedel, da ne bo kazensko odgovarjal

Svet 03. Maj 202318:23 > 19:30
Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je svojcem umrlih v strelskem napadu na beograjski osnovni šoli izrazil sožalje. "Srbija je združena v žalosti, ta je tolikšna, da ne pomnimo večje," je dejal. Prebivalce je pozval, naj si ne izmišljujejo dejstev o tragičnem dogodku. Po družbenih omrežjih se namreč širi veliko neresnic.

“Danes je eden najtežjih dni v zgodovini naše države,” je po streljanju na beograjski šoli povedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Trinajstletnik je v strelskem napadu v osnovni šoli  Vladislava Ribnikarja ubil osem učencev in varnostnika ter ranil šest otrok in učiteljico.

Vučić je svojcem umrlih v čustvenem nagovoru ob 18. uri izrazil sožalje. “Srbija je združena v žalosti, ta je tolikšna, da ne pomnimo večje. Ko smo tu združeni, moramo pogledati vzroke, odgovornost vsakega izmed nas in iskati rešitve,” je rekel. Dodal je, da si seveda želijo, da se takšni dogodki ne bi ponovili.

Po njegovih besedah je trinajstletni strelec trenutno na oddelku nevropsihiatrične klinike. Pridržan je bil tudi njegov oče, ki je lastnik orožja, s katerim je fant streljal. Orožje ni bilo hranjeno pravilno. Pridržali pa so tudi njegovo mamo, je rekel Vučić.

Zločin se je po njegovih besedah zgodil na eni najboljših srbskih šol. Poudaril je, da je varnost na srbskih osnovnih šolah dobra.

streljanje na osnovni šoli v Beogradu
PROFIMEDIA

Po Vučićevih besedah je deček je v svoji izjavi priznal, da je napad načrtoval. “To je pojasnil na čuden način, ki ga ne moreš razložiti nikomur od tistih, ki so izgubili svoje otroke,” je povedal. Nekateri govorijo o vrstniškem nasilju in da je fant pred tem grozil z bombo. “Prosim, ne izmišljujte si groženj z bombo. Razmišljal je, da bi metal molotovke, da bi drugim preprečil vstop, dokler ne konča. Vendar se je prestrašil in se odpovedal molotovki,” je rekel.

Predsednik je opozoril, da se po družbenih omrežjih širi veliko neresnic. Ob tem je pozval vse, naj si ne izmišljajo informacij o napadu.

S podobnim dejanjem je grozil tudi učenec iz Vojvodine, a so oblasti po Vučićevih besedah nemudoma reagirale in preprečile napad.

Vučić predlaga znižanje starostne meje za kazensko odgovornost

Vučić je na novinarski konferenci predstavil več ukrepov. Med drugim predlaga moratorij na izdajo in nošenje orožja, revizijo izdanih dovoljenj za nošenje orožja in poostritev nadzora nad hranjenjem orožja na domu. Spremenili bi kontrolo nad strelišči. Zaostrili bi kaznovanje državljanov, ki bi mladoletnikom dovolili posedovanje orožja.

Vučićev osebni predlog, ki ga bo posredoval vladi, pa je zakonsko znižanje starostne meje za kazensko odgovornost s 14 na 12 let. Trinajstletnik namreč po trenutni zakonodaji za svoja dejanja ni kazensko odgovoren. O tem predlogu se morajo zakonodajalci posvetovati s pravniki, upoštevati pa je treba tudi mednarodne in evropske standarde. “Obstaja možnost, da je fant vedel, da ne bo kazensko odgovarjal,” je rekel Vučić.

streljanje na osnovni šoli v beogradu
PROFIMEDIA

Predsednik predlaga tudi prepoved programskih vsebin, ki poudarjajo nasilje in lahko škodujejo mladoletnikom. V srednjih šolah bi Vučić uvedel obvezne teste na prepovedane droge, ki bi jih učenci opravljali vsakih šest mesecev. V okviru centrov za socialno delo bi uvedel posebne službe za medvrstniško nasilje. Srbski predsednik predlaga še preučitev ukrepov za prepoved dostopa do temnega spleta.

Gre za Vučićeve predloge vladi. “Vaša pravica je, da jih sprejmete ali zavrnete,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.