Wagner povzroča skrbi: Litva zapira dva od šestih mejnih prehodov z Belorusijo

Svet 16. Avg 202319:03 5 komentarjev
Belorusija, Litva
Mejni prehod Šumskas na meji med Litvo in Belorusijo (Foto: PROFIMEDIA)

Litva je sprejela odločitev o zaprtju dveh mejnih prehodov z Belorusijo. Tudi oblasti v Vilni namreč skrbi prisotnost Wagnerjevih plačancev v Belorusiji.

Litovska vlada je danes sprejela odločitev, da bosta od petka dalje zaprta mejna prehoda Šumskas in Tverečius na meji z Belorusijo, s katero si Litva deli šest mejnih prehodov. Litovske oblasti so odločitev sprejele zaradi skrbi ob prisotnosti pripadnikov ruske najemniške vojaške skupine Wagner na ozemlju Belorusije.

“Ta odločitev je eden od preventivnih ukrepov za obvladovanje groženj nacionalni varnosti in preprečevanje morebitnih provokacij na meji z Belorusijo,” je ob tem dejala litovska notranja ministrica Agne Bilotaite. Dodala je, da tudi v Latviji in na Poljskem razmišljajo o popolnem zaprtju meja z Belorusijo. O tem naj bi se delegacije treh držav konec meseca pogovarjale v poljski prestolnici Varšavi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Minsku so medtem kritični do poteze Litve, ki je bila po mnenju beloruskih oblasti sprejeta na podlagi namišljenih groženj. Dodali so, da bo odločitev o zaprtju dveh mejnih prehodov privedla do prometnih zastojev in dolgih vrst na drugih prehodih.

Litva si z Belorusijo, tesno zaveznico Rusije, deli skoraj 680 kilometrov dolgo mejo. Podobno kot v Varšavi in Rigi tudi oblasti v Vilni skrbijo dejavnosti vojaške skupine Wagner, katere številni pripadniki so po spodletelem poskusu upora proti oblastem v Moskvi pristali v Belorusiji, kjer po navedbah tamkajšnjih oblasti pomagajo pri urjenju vojakov. Spomnimo, Poljska je že sporočila, da bo okrepila svoje varovanje vzhodne meje s 4.000 vojaki in dodatnimi 6.000 vojaki v rezervi, okrepljeno varovanje na meji z Belorusijo pa je v torek napovedala tudi Latvija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje