Z novimi zakoni bo dostop do legalnega splava izgubila tretjina Američank

Svet 26. Avg 202211:40 2 komentarja
PROFIMEDIA

Dva meseca po tem, ko je vrhovno sodišče v ZDA razveljavilo zadevo Roe proti Wade, je približno 20,9 milijona Američank v svojih zveznih državah izgubilo možnost za legalno opravljanje splava, poroča časnika Washington Post. Niz novih zveznih zakonov, ki v veljavo vstopajo te dni, pa bi po poročanju časnika skoraj popolnoma onemogočil dostop do splava znotraj svojih zveznih držav tretjini vseh žensk v rodni dobi.

Potem ko je konec junija vrhovno sodišče v ZDA razveljavilo odločitev v zadevi Roe proti Wade, ki je dolga leta bila podlaga za uresničevanje pravice do splava, je približno 20,9 milijona Američank v svojih zveznih državah izgubilo možnost za legalno opravljanje splava, poroča časnika Washington Post. Novi zvezni zakoni, ki v veljavo vstopajo te dni, bodo tretjini žensk v rodni dobi skoraj popolnoma onemogočili dostop do splava znotraj svojih zveznih držav.

V konservativnih ameriških zveznih državah Teksas, Idaho in Tennessee je v četrtek začela veljati zakonodaja, ki zaostruje omejitve glede splava. V Tennesseeju in Idahu je tako umetna prekinitev nosečnosti prepovedana od spočetja dalje, v Teksasu pa so zvišali kazni za tiste, ki omogočajo splav, poročajo tuje tiskovne agencije. Zakonodaja pa se bo srpeminjala še v dveh zveznih državah. Že danes bo skoraj popolna prepoved splava začela veljati v Severni Karolini, v soboto pa v Oklahomi.

Nova zakonodaja v Teksasu, Idahu in Tennesseeju sicer dejansko ne spreminja razmer na terenu, poroča španska tiskovna agencija EFE. V vseh treh je bil splav namreč že doslej prepovedan po šestem tednu nosečnosti, v večini klinik pa so ga po odločitvi vrhovnega sodišča prenehali izvajati. Vendar pa nova zakonodaja vzpostavlja ali povečuje kazni, tudi zaporne, za zdravstveno osebje. Po navedbah organizacij, ki zagovarjajo pravico žensk do splava, gre za poskus ustrahovanja zdravstvenega osebja.

V Teksasu, kjer je splav prepovedan od spočetja dalje, nova zakonodaja za vse, ki bi izvajali splave, v najslabšem primeru predvideva zaporne kazni, poleg tega pa še do 100.000 dolarjev denarne kazni. V Teksasu sicer trenutno veljajo trije zakoni, ki prepovedujejo splav. Poleg tistega, ki je začel veljati v četrtek, sta v veljavi še zakona iz let 1925 in 2021. Edina izjema za umetno prekinitev nosečnosti velja v primerih, ko je zaradi nosečnosti nedvomno ogroženo življenje matere.

V Idahu nova zakonodaja skoraj popolnoma prepoveduje splav, dovoljuje pa izjeme v primeru posilstva ali incesta.

Tudi v Tenneseeju je po novi zakonodaji umetna prekinitev nosečnosti skoraj popolnoma prepovedana. Izjema velja le za primere, ko bi ženska v primeru nadaljevanja nosečnosti lahko umrla. Direktorica organizacije Načrtovano starševstvo Ashley Coffield je za agencijo EFE ocenila, da bo nova zakonodaja najbolj prizadela revnejše, na primer Afroameričanke ali ženske latinskoameriškega rodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje