Poplavljeno Emilijo-Romanjo bo obiskala predsednica komisije von der Leyen

Svet 23. Maj 202313:48 > 16:50 1 komentar
Poplave v Emiliji-Romanji, Italija
REUTERS/Claudia Greco

Osrednjo Italijo, ki so jo razdejale hude poplave, bo v četrtek obiskala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Napoved obiska sledi odločitvi vlade v Rimu, ki bo Emiliji-Romanji in Markam pomagala s paketom ukrepov, vrednim več kot dve milijardi. Poleg denarja za obnovo so med njimi tudi odlog plačila davov in prispevkov in nadomestila za delavce, ki zaradi razmer ne morejo opravljati dela.

Emilijo-Romanjo, ki so jo minuli teden prizadele katastrofalne poplave, bo v četrtek obiskala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Njen prihod je po poročanju tiskovne agencije Ansa napovedal predsednik dežele Stefano Bonaccini. V Bruslju so sicer že pred tem napovedali, da so na prizadeto območje prek mehanizma EU za civilno zaščito napotili ekipe za hitro prečrpavanje vode iz Slovaške in Slovenije. Na prošnjo Rima so se sicer odzvale tudi Avstrija, Belgija, Bolgarija, Nemčija, Francija, Poljska in Romunija.

Vlada v Rimu pa je odobrila prvi sveženj ukrepov v vrednosti dobrih dveh milijard evrov za odpravljanje škode v Emiliji-Romanji in Markah. Pomoč je med drugim namenjena obnovi kmetij, šol, zdravstvenih ustanov in turistične industrije. Prav tako bo odlok do 31. avgusta odložil rok za plačilo davkov in prispevkov za socialno varnost na prizadetih območjih.

Sveženj bo vključeval tudi enkratno plačilo do 3.000 evrov za samozaposlene delavce, ki zaradi izrednih razmer ne morejo opravljati svojega dela. Za to pa bo vlada porabila približno 300 milijonov evrov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pred rimskim senatom so podnebni aktivisti iz skupine Ultima Generazione pripravili protest. Mazali so se z blatom iz poplavljenih območij in opozarjali, da so poplave v Italiji posledica podnebnih sprememb. Prav tako so kritizirali predsednika italijanskega senata Ignacia La Russo, ki je nedavno dejal, da bi morali aktivisti pomagati pri čiščenju poplavljenih območij, ne pa protestirati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protest podnebnih aktivistov v Rimu
PROFIMEDIA

“Naš prvi ukrep predvideva pomoč v višini več kot dveh milijard evrov za območja, ki so jih prizadele poplave. Jasno se zavedamo, da gre za izredne razmere in da bo sledila faza obnove, v kateri še ne moremo določiti celotnega obsega potreb in škode,” je premierka Giorgia Meloni dejala po sestanku.

Predsednik dežele Emilija-Romanja Bonaccini je medtem opozoril, da bodo svežnju morali slediti nadaljnji ukrepi za reševanje posledic izrednih razmer, škodo pa je ocenil na več milijard evrov. “Aktivnih je 300 zemeljskih plazov, porušeni so celotni gozdovi, reke pa ostajajo problematične,” je še dodal.

Poplave in zemeljski plazovi so razdejali omenjeno deželo, življenje pa je izgubilo 14 ljudi. Več deset tisoč jih je moralo zapustiti svoje domove, na prizadetih območjih pa so še vedno težave pri telekomunikaciji in oskrbi z elektriko. Vremenska in hidrološka napoved za prihodnje dni je slaba, saj naj bi se pokrajini obetale nove močne padavine.

Voda ni prizanašala niti kulturni dediščini. Po poročanju avstrijske katoliške agencije Kathpress so poplave med drugim prizadele vrtove vile Spada v Bologni, 550 let staro knjižnico v Ceseni in benediktinski samostan Santa Maria nel Monte. Ministrstvo za kulturo je že napovedalo hitro ukrepanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje