Začenja se sodni proces delničarjev Tesle proti Elonu Musku

Svet 17. Jan 202308:31 0 komentarjev
elon musk, tesla
PROFIMEDIA

V torek se začenja sodni proces vlagateljev podjetja Tesla proti Elonu Musku. Vlagatelji v tožbi trdijo, da je Musk v tvitu z laganjem, da ima 72 milijard dolarjev (66,5 milijarde evrov) za popoln prevzem Tesle, povzročil močno nihanje vrednosti delnic podjetja. Delničarji naj bi od 7. do 17. avgusta 2018, ki je predmet tožbe, izgubili skupno 14 milijard dolarjev (13 milijard evrov).

Na sodišču v San Franciscu se bo v torek z izbiro porote začel sodni proces proti glavnemu izvršnemu direktorju Tesle in lastniku Twitterja Elonu Musku, ki so jo vložili vlagatelji v proizvajalca električnih avtomobilov. Muska tožijo zaradi tvita, v katerem je trdil, da ima finančna sredstva za popoln prevzem Tesle.

Preberite še: Bo Musk zapustil Twitter zaradi padajočih Teslinih delnic?

Musk je 7. avgusta 2018 v tvitu zatrdil, da ima zagotovljena finančna sredstva za 72 milijard dolarjev (66,5 milijard evrov) vreden odkup Tesle, kar je nato podkrepil še z dodatno izjavo, ki je številne prepričala, da je posel neizogiben. Na koncu do njega ni prišlo, vrednost Teslinih delnic pa je močno zanihala.

Muskovi tviti so takrat namreč spodbudili rast vrednosti Teslinih delnic, ko je postalo jasno, da sredstev za odkup vendarle nima, pa se je ta nenadno končala. Musk je tedaj opustil načrt, da bi avtomobilskega proizvajalca spravil v zasebno last, kar se je končalo s 40 milijoni dolarjev (37 milijonov evrov) vredno poravnavo s Komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC). V sklopu poravnave je moral Musk odstopiti tudi z mesta predsednika uprave podjetja.

Takrat je trdil, da je poravnavo sklenil pod prisilo in zatrjeval, da je verjel, da bo sredstva za odkup in umik Teslinih delnic z borze dobil od savdskega javnega investicijskega sklada.

Zvezni sodnik Edward Chen je ocenil, da je Musk v zapisih na Twitterju lagal. Že v petek je zavrnil njegovo prošnjo za prenos sojenja na zvezno sodišče v Teksasu, kamor bo Tesla leta 2021 preselil svoj sedež.

Musk meni, da za tožbo niso krivi njegovi tviti, pač pa negativno poročanje o njegovih zapisih, kar naj bi “zastrupilo” skupino vlagateljev v San Franciscu, ki ga zdaj toži.

Preberite še: Musk naj bi se na zahtevo vlagateljev poslovil od deleža delnic v Tesli

Tesline delnice so lani izgubile 65 odstotkov vrednosti, kar pomeni, da je izpuhtelo 700 milijard dolarjev (647 milijard evrov) premoženja. V obdobju od 7. do 17. avgusta 2018, ki je predmet tožbe, naj bi delničarji izgubili 14 milijard dolarjev (13 milijard evrov).

Vlagatelji v tožbi trdijo, da delnice Tesle ne bi tako zelo nihale, če Musk ne bi tvital o nameravanem odkupu. Kmalu po ponesrečenem odkupu je sicer podjetje premagalo težave v proizvodnji, kar je povzročilo hiter vzpon prodaje avtomobilov, zaradi česar so delnice močno narasle.

Tožba predvideva zaslišanje prič, med katerimi so sedanji in nekdanji Teslovi vodilni delavci ter člani upravnega odbora, vključno z znanimi osebnostmi, kot sta Larry Ellison, soustanovitelj podjetja Oracle, in James Murdoch, sin medijskega mogotca Ruperta Murdocha.

Preberite še: Neslavni Guinnessov rekord Elona Muska

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!