Zahodne vrednote proti domačim: “Ali bomo nenadoma ukinili Pink TV?”

Svet 04. Maj 202311:01
Zadruga
Željko Mitrović je lastnik televizije Pink, ki predvaja zloglasen resničnostni šov Zadruga. (NOVA.RS/FACEBOOK)

Dan po strelskem napadu na osnovni šoli v Beogradu, v katerem je umrlo osem učencev in varnostnik, se v Srbiji sprašujejo, kako je mogoče, da se je kaj takšnega zgodilo pri njih. Minister za izobraževanje krivdo pripisuje "zahodnim vrednotam", srbska klinična psihologinja pa opozarja na raven politične kulture v srbskem parlamentu in resničnostne šove na srbskih televizijah.

Trinajstletni učenec sedmega razreda osnovne šole Vladislava Ribnikarja v središču Beograda je v sredo zjutraj v streljanju v šoli ubil osem učencev in varnostnika. Še šest otrok in učiteljica zgodovine so bili v napadu ranjeni. Zdravstveno stanje dveh otrok je še vedno kritično.

Dan po strelskem napadu se v Srbiji sprašujejo, kako je mogoče, da se je kaj takšnega zgodilo pri njih. Srbski minister za izobraževanje Branko Ružić je na sredini novinarski konferenci dejal, da je Srbija na žalost del sveta, kjer se takšne stvari vse pogosteje dogajajo. Odgovornost za to je pripisal “rakotvornemu vplivu interneta, videoiger in tako imenovanih zahodnih vrednot”.

Kaj pa srbske vrednote?

Izjava ministra za izobraževanje o zahodnih vrednotah je dvignila marsikatero obrv, predvsem ker so se včeraj številni spraševali, kakšen vpliv imajo na otroke in mladino tudi vsebine, ki so jim na voljo v domačem okolju.

Predvsem se je govorilo o resničnostnih šovih in televizijskih serijah, polnih nasilja. In to na televizijah z nacionalno frekvenco, med katerimi po “šund” vsebinah izstopata predvsem Pink TV in Happy TV. Na družbenem omrežju Twitter se je po tragediji oglasil tudi lastnik televizije Pink TV Željko Mitrović. Kot je zapisal, se je skupina Pink Media odločila, da bo do ponedeljka, ko bo trajalo žalovanje, prilagodila program na svojih televizijskih programih. Pink TV je sicer televizija, ki predvaja resničnostni šov Zadruga, v katerem je mogoče necenzurirano videti tako nasilje kot spolnost.

Bo po žalovanju kaj drugače?

Klinična psihologinja Branka Kordić je za N1 Beograd dejala, da izjave, da je kriv “gnili Zahod” ali nekdo drug, kažejo, da v Srbiji ni nobene odgovornosti. Dodala je, da je ta trenutek neprimerno govoriti o krivcih, saj gre pri vsem tem le za politično igro. Zdaj je čas, da se vprašamo, kako lahko pomagamo otrokom, nato pa tudi, kaj bi lahko naredili drugače, je dodala.

Kritična je bila tudi do ravni dialoga v srbskem parlamentu in resničnostnih šovov, ki jih predvajajo srbske televizije, zlasti Pink. Na vprašanje voditeljice, ali se bo zaradi tragičnega dogodka kaj spremenilo, pa se je Kordić vprašala: “Bodo nenadoma zaprli Pink?” Po njenih besedah po žalovanju ne bo nič drugače, resničnostni šovi pa se bodo vrnili na male ekrane.

Kordić je bila v oddaji na srbski N1 kritična tudi do srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki je v sredo zvečer prebiral psihološki zapis strelca. “Gre za najbolj zaupne podatke. Zdi se mi, da bi se morala razna ministrstva, tudi predsednik, o tem posvetovati s stroko,” je dodala.

Predsednica Sindikata šolskih delavcev Srbije Vesna Vojvodić pa je dejala, da lahko otroci na družbenih omrežjih danes najdejo “vse obskurne, grozne vedenjske vzorce, ki so v nasprotju s tem, kar bi moralo učiti otroke”. Komentirala je tudi izjavo ministra Ružića o zahodnih vrednotah in prelaganju krivde na internet – vprašala se je, ali želi biti Srbija kot nekatere države na Daljnem vzhodu in ugasniti internet, ker verjamejo, da bomo tako rešili otroke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.