Dan po tragediji: v krvi 13-letnega strelca niso našli sledi drog

Svet 04. Maj 202308:35 > 21:44 6 komentarjev
Profimedia

Na tisoče ljudi, predvsem mladih, se je zbralo pred osnovno šolo Vladislava Ribnikarja v središču Beograda, kjer so se poklonili včeraj ubitim šolarjem in varnostniku. Tožilec višjega javnega tožilstva v Beogradu je povedal, da nobena podrobnost zločina ne bo ostala nepreiskana. Zaslišanje očeta dečka, ki je streljal, je predvideno za jutri. 13-letni strelec je v psihiatrični ustanovi.

Dan po strelskem napadu, v katerem je v beograjski osnovni šoli umrlo osem učencev in varnostnik šole, je Srbija v šoku. Trinajstletni učenec sedmega razreda osnovne šole Vladislava Ribnikarja v središču Beograda je v sredo zjutraj v streljanju v šoli ubil osem učencev in varnostnika. Še šest otrok in učiteljica zgodovine so bili v napadu ranjeni.

Rezultat toksikološke preiskave 13-letnega dečka, ki je ubil devet in ranil sedem ljudi, je negativen, je Tanjugu povedala odvetnica Irina Borović. Preiskavo so opravili, da bi ugotovili, ali je bil v času, ko je zagrešil umore, pod vplivom psihoaktivnih substanc.

Pred osnovno šolo v središču Beograda se od sinoči zbira na tisoče ljudi, ki se žrtvam poklanjajo s polaganjem cvetja in igrač ter prižiganjem sveč. Danes so se žrtvam pred šolo poklonili tudi dijaki srednjih šol. Na prizorišče so prihajali v tišini, so poročali novinarji N1 Beograd. Odprtih je več telefonskih linij, na katerih strokovnjaki nudijo psihološko pomoč prizadetim.

O shodih v spomin na žrtve poročajo tudi iz več drugih srbskih mest, med drugim iz Užic, Niša in Kragujevca. Žrtev so se nocoj spomnili tudi v Zagrebu. Ljudje ob spomeniku Petru Preradoviću na Cvetnem trgu prižigajo sveče. Sveče v spomin na žrtve so prižigali tudi v Banjaluki v Republiki Srbski, shod pa so pripravili tudi v črnogorski Budvi. Na njem so z minuto molka počastili spomin na žrtve tragedije in pozvali oblasti k večji varnosti v izobraževalnih ustanovah.

Očeta strelca bodo jutri zaslišali

Tožilec višjega javnega tožilstva v Beogradu Nikola Uskoković je povedal, da nobena podrobnost zločina, ki se je zgodil v šoli na Vračarju, ne bo ostala nepreiskana. 13-letni strelec je od srede z odobritvijo skrbnikov v psihiatrični ustanovi. Tam ga spremljajo in je pod zdravniškim nadzorom, je povedal Uskoković.

Preiskava poteka v več smereh, je še poudaril Uskoković in pojasnil, da fant po zakonu ne more biti kazensko odgovoren, ker še ni dopolnil 14 let.

Oče je bil ovaden za kaznivo dejanja zoper varnost, zanj so odredili 48-urno pridržanje. V tem času poteka preiskava, nato pa ga bodo privedli na zaslišanje. To je predvideno za jutri. Za kaznivo dejanje, ki se mu očita, je zagrožena kazen od dveh do 12 let zapora, je dejal Uskoković in ocenil, da tovrstnega zločina v Srbiji ne pomnijo vse od druge svetovne vojne.

Dva ranjena sta še vedno življenjsko ogrožena

Stanje petih ranjenih je stabilno, dva pa sta še vedno življenjsko ogrožena. Štiri ranjene so sicer po strelskem napadu odpeljali v Univerzitetni klinični center Srbije. Kot je danes za srbske medije povedal tamkajšnji direktor Milika Ašanin, se dva otroka in učiteljica počutijo veliko bolje. Najhuje je bil ranjen četrti pacient, ki je zaradi strelnih ran v prsnem košu, vratu in hrbtenici včeraj prestal dve operaciji. Po besedah direktorja se danes počuti bolje, je pri zavesti, zdravniki pa vseeno njegovo stanje za zdaj obravnavajo kot kritično.

Tri ranjene so odpeljali v bolnišnico Tiršovoj. Dečka s strelnimi ranami na nogah sta stabilna in prejemata antibiotično terapijo. V naslednjih dneh bi ju lahko že odpustili domov. “Deklica, ki so jo včeraj operirali zaradi poškodb glave, pa je v smrtni nevarnosti,” je povedal direktor bolnišnice Siniša Dučić. Kot je dodal, zdravniki delajo vse, da bi jo ohranili pri življenju.

Kot so včeraj sporočile srbske oblasti, je strelec napad načrtoval en mesec, imel pa je tudi seznam učencev, ki jih je želel ustreliti. Policijo je poklical sam.

Protest učiteljev

Del množice, ki se je zbrala pred šolo, se je včeraj odpravil tudi proti stavbi ministrstva za izobraževanje, kjer je potekal krajši protestni shod. Slišali so se žvižgi in vzkliki: “Odstop!” Tudi sicer narašča pritisk javnosti, predvsem iz opozicije in nevladnega sektorja, za odstop ministra za izobraževanje Branka Ružića zaradi njegove moralne odgovornosti za tragedijo.

Na protestu, ki ga je pred ministrstvom za izobraževanje pripravil sindikat Forum srednjih strokovnih šol, so izpostavili, da je tragični dogodek opozoril na obupne razmere v šolstvu in celotnem izobraževalnem sistemu. Poudarili so, da želijo učitelji “urejen sistem, v katerem se bo vedelo, kdo kaj dela in v katerem se bo reagiralo že na prve znake nasilja”.

Predstavnik foruma Milorad Antić je izpostavil, da zahtevajo individualno odgovornost vseh, ki se niso pravočasno odzvali in niso preprečili tragedije na osnovni šoli. Ponovil je zahteve po uresničitvi uredbe o povišanju plač učiteljev ter po vrnitvi ugleda in avtoritete učiteljskemu poklicu.

Napovedal je tudi, da bodo člani foruma v petek, ko se bo v državi začelo tridnevno žalovanje za žrtvami napada, tako kot člani drugih dveh sindikatov izobraževanja stavkali.

polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
N1
polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
PROFIMEDIA
polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
N1
polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
PROFIMEDIA
polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
PROFIMEDIA
polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
PROFIMEDIA
polaganje rož po streljanju na beograjski šoli polaganje rož po streljanju na beograjski šoli
N1

Vučićeva vlada sprejema ukrepe

Vlada je medtem danes sprejela več ukrepov, ki jih je v sredo po napadu napovedal predsednik Aleksandar Vučić. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je predlagala dveletni moratorij na izdajo dovoljenj za kratko strelno orožje. V treh mesecih morajo opraviti revizijo izdanih dovoljenj, v šestih pa nadzor nad tem, kje lastniki hranijo orožje. Odredila je tudi pripravo predpisov za strelišča.

Pravosodnemu ministrstvu je naložila, da pripravi spremembe kazenskega zakonika, s katerimi bi določili kazensko odgovornost za osebe, ki omogočajo mladoletnim osebam dostop do orožja in jih učijo njegove uporabe. Predlagala mu je tudi, da preuči možnost za znižanje kazenske odgovornosti s 14 na 12 let.

Ministrstvi za izobraževanje in zdravje pa morata v mesecu dni pripraviti predpise za uvedbo obveznih testov za narkotike v srednjih šolah in zadnja dva letnika v osnovnih šolah.

Vlada je tudi odločila, da bo v desetih dneh vzpostavila svet za preprečevanje vrstniškega nasilja in delovno skupino za varnost otrok na internetu. Ta bo preučila uvedbo prepovedi dostopa do spletnih strani z nasveti za izvedbo umorov ter nabavo mamil in strelnega orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje