Zakaj bodo na mobilnih telefonih Otočanov sprožili poseben alarm

Svet 06. Apr 202314:48 0 komentarjev
opozorilni sistem Združeno kraljestvo
Cabinet Office/Twitter

V Združenem kraljestvu bodo preizkusili nov sistem opozarjanja v primeru nesreč. Na dan preizkusa bodo mobilni telefoni tamkajšnjih prebivalcev, ki sprejemajo 4G in 5G signal, deset sekund zvonili z zvokom sirene in vibrirali.

V Združenem kraljestvu bodo v nedeljo, 23. aprila, ob 15. uri prvič preizkusili sistem za javno opozarjanje na mobilnih telefonih prebivalcev. Telefoni s 4G in 5G omrežjem bodo zvonili in vibrirali 10 sekund, zvok, ki ga bodo proizvajali, pa bo podoben sireni. Na ekranu se bo izpisalo opozorilo, poroča Guardian.

Sistem opozarjanja prebivalcev je namenjen nujnim sporočilom v primeru nesreč, kot so hude poplave, požari ali ekstremne vremenske razmere. Doslej so ga preizkušali v Suffolku na vzhodu države in v Readingu zahodno od Londona. Tokrat pa bodo alarm prvič sprožili po vsej državi. Podobni sistemi obstajajo v ZDA, Kanadi, na Nizozemskem in Japonskem. V Nemčiji deluje tudi državna aplikacija za opozarjanje NINAwarn.

“To pomeni, da imamo še eno orodje za zagotavljanje varnosti prebivalcev v izrednih in nevarnih razmerah. To je zvok, ki vam lahko reši življenje,” je ob tem sporočil kancler vojvodine Lancaster Oliver Dowden.

Prve uspešne poskuse izvedli pred 10 leti

Britanska vlada je bila zlasti med epidemijo deležna kritik, da na tem področju zaostaja. Večkrat je ignorirala lastne ugotovitve, da bi tak sistem obveščanja v državi lahko pomagal. Nizozemska in Južna Koreja sta namreč s tovrstnimi opozorili obvladovali tudi širjenje covida-19.

Prvi nacionalni test se bo zgodil deset let po tem, ko so na Otoku prvič uspešno testirali ta sistem, piše Guardian.

Predsednik Nacionalnega sveta gasilskih poveljnikov Mark Hardingham je dejal: “Uporabiti moramo vsa razpoložljiva orodja, da zagotovimo varnost ljudi, pri čemer mora vsak od nas odigrati svojo vlogo. Novi sistem opozarjanja v sili je eden od načinov, kako to lahko storimo. Za 10 sekund bo nacionalni preizkus za nekatere morda neprijeten, vendar nam oprostite, saj bo naslednjič, ko ga boste slišali, od tega odvisno vaše življenje.”

Vlada pravi, da se bodo po preizkusu sporočila pošiljala le, če bo neposredno ogroženo življenje prebivalcev. Nujna sporočila naj bi dosegla skoraj 90 odstotkov mobilnih telefonov, vsebovala pa bodo navodila, kako se odzvati v nujnih primerih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!