Po nalogu za aretacijo Putina Rusija odpira preiskavo tožilcev in sodnikov ICC

Svet 20. Mar 202318:07 > 19:14
Karim Khan
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Potem ko je Mednarodno kazensko sodišče v petek izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, je Rusija sprožila kazensko preiskavo proti tožilcem in sodnikom tega sodišča. Glavni tožilec Karim Khan je medtem države danes pozval, naj vztrajajo, da bi dosegli pravico v okviru preiskav domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini. 

Ruske oblasti so sporočile, da so pričele s kazensko preiskavo glavnega tožilca Karima Khana in več sodnikov Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Preiskava sledi nalogu za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij.

ICC je nalog za aretacijo Putina izdal v petek zaradi suma, da je ruski voditelj odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Zaradi podobnih obtožb je izdalo nalog tudi za Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok.

Moskva je v odzivu poudarila, da nalog nima nikakršnega pomena in da je pravno neveljaven. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je izpostavil, da “Rusija skupaj z več drugimi državami ne priznava pristojnosti tega sodišča, zato so vse tovrstne odločitve za Rusijo s pravnega vidika nične in neveljavne”.

Khanov poziv k vztrajnosti

ICC trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča. Glavni tožilec ICC Karim Khan je ob tem države pozval, naj vztrajajo, da bi dosegli pravico v okviru preiskav domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini.

Karim Khan in Volodimir Zelensk
Ukrainian Presidential Press Service/via REUTERS

“Vsi skupaj moramo biti dovolj vzdržljivi, da bomo dosegli pravico,” je dejal Khan in konflikt v Ukrajini označil za “trenutek prebuditve” sistema ICC, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Khan je Rusijo prav tako pozval, naj ugrabljene ukrajinske otroke vrne v njihovo domovino. Zavrnil je argumente, češ da je šlo v primeru tisoče ukrajinskih otrok, ki so bili poslani v Rusijo, za “humanitarno” evakuacijo. “Dokazi bodo morda govorili drugačno zgodbo,” je dejal Khan v Londonu, kjer so se danes zbrali pravosodni ministri iz več deset držav, da bi razpravljali o povečanju podpore preiskavam ICC v zvezi z vojno v Ukrajini.

V London je odpotoval državni sekretar Šoltes

Konference se je v imenu Slovenije udeležil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Igor Šoltes, ki je v nagovoru poudaril, da je odgovornost mednarodne skupnosti najti rešitev, ki bo prinesla mir v Ukrajino, so sporočili z ministrstva. “Rusija mora ustaviti svojo agresijo, odgovorne za zločine, storjene med vojno, pa je treba privesti pred sodišče,” je dejal in dodal, da Slovenija močno podpira EU in mednarodno skupnost pri prizadevanjih za preprečevanje nekaznovanosti.

Mednarodno kazensko sodišče
PROFIMEDIA

Slovenija je lani zagotovila prostovoljni finančni prispevek za posebni sklad tožilstva ICC, letos pa je ponudila najboljše prakse na področju obravnave otrok, ki so žrtve oziroma priče kaznivih dejanj. Gre za slovenski koncept varne hiše za otroke, ki je začela delovati pred nekaj meseci in se je izkazala za zelo učinkovito, še piše v izjavi za javnost.

Dodatno prizadevanje Slovenije predstavlja tudi diplomatska konferenca, ki bo potekala maja letos v Ljubljani in bo namenjena pogajanjem in dogovoru o konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Ta bo omogočila skupni okvir medsebojne pravne pomoči za mednarodna kazniva dejanja. “Pripravljeni smo deliti svoje izkušnje z vzpostavitvijo podobnega sistema in tako pomagati otrokom v Ukrajini,” je na konferenci še poudaril Šoltes.

Ministri za pravosodje držav članic EU so v okviru današnje konference sprejeli tudi posebno izjavo, v kateri so ponovili svojo močno podporo ICC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.