Žalostni prizori z belorusko-poljske meje

N1 video 24. Nov. 202117:27 > 20:50
Delite:

Medtem ko poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je v ponedeljek obiskal poljsko-belorusko mejo, te dni išče podporo pri evropskih voditeljih, se kriza na meji, kjer je obtičalo na tisoče prebežnikov, nadaljuje. Prizori z meje so pretresljivi: ljudje so nastanjeni v veliki hali, prhajo se v vojaških šotorih, zima se zaostruje. CNN je poročal o neposrednih in krutih pritiskih beloruske strani na prebežnike, naj poskušajo mejo s Poljsko prestopiti na silo.

Kriza na belorusko-poljski meji traja že približno mesec dni. Poljska preprečuje, da bi prebežniki z ozemlja Belorusije vstopili na območje Evropske unije, zato je tudi drža Evropske unije v tej krizi deležna številnih kritik.

Tudi francoski predsednik Emanuel Macron, tako kot mnogi drugi evropski voditelji,  je denimo danes obljubil podporo Poljski, istočasno pa je izrazil zaskrbljenost nad poljskim nespoštovanjem vladavine prava. Tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je zatrdila, da bo EU nudila podporo Poljski, Litvi in Latviji pri spopadanju s to krizo, ki je posledica odločitev beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Poljski premier Mateusz Morawiecki se je po današnjem sestanku z Macronom odpravil na sestanek z Janezom Janšo.

Na tisoče prebežnikov je medtem ujetih na meji, prizori redkih fotoreporterjev, ki so se sploh lahko prebili na mejno območje, pa so pretresljivi in si jih lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Komentari

Vaš komentar