Zamenjava na vrhu: Indija bo ta teden prehitela Kitajsko

Svet 25. Apr 202309:48 1 komentar
indija
PROFIMEDIA

Še v tem tednu bo Indija po številu prebivalcev prehitela Kitajsko, ocenjujejo Združeni narodi. Kitajska je vrsto let veljala za državo z največ prebivalci, a zdaj rodnost v tej azijski državi upada.

Indija bo do konca tega tedna po številu prebivalcev prehitela Kitajsko in tako postala država z največ prebivalci na svetu, so sporočili Združeni narodi. Do konca aprila bo število Indijcev doseglo 1.425.775.850, poroča BBC.

“Kitajska bo kmalu izgubila status države z največ prebivalci, ki ga je imela več let,” je zapisal Oddelek Združenih narodov za ekonomske in socialne zadeve (Desa). Zaradi negotovosti pri ocenjevanju in napovedovanju števila prebivalcev je datum, ko bo Indija po številu prebivalcev prehitela Kitajsko, okviren in se lahko spremeni.

Sklad Združenih narodov za prebivalstvo pa je prejšnji teden sporočil, da bo imela Indija do sredine leta 2023 2,9 milijona prebivalcev več kot Kitajska.

V zadnjem času se je rodnost na Kitajskem zmanjšala. Število prebivalcev se je lani prvič po letu 1961 zmanjšalo. Po podatkih Dese bi število Kitajcev pred koncem stoletja padlo pod milijardo.

“Nasprotno pa se lahko pričakuje, da se bo prebivalstvo Indije še nekaj desetletij povečevalo,” so zapisali. Vendar se tudi v Indiji rodnost zmanjšuje: leta 1950 so imele ženske v povprečju 5,7 otroka, danes pa 2,2.

Svetovno prebivalstvo je novembra preseglo osem milijard. Rast ni več tako hitra, kot je bila, zdaj je najpočasnejša od leta 1950. Prebivalci azijskih držav že več kot 70 let predstavljajo več kot tretjino svetovnega prebivalstva, še piše BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje