Zaradi gnilih jajc in Plenkovića sedem ur v pridržanju. Kako je to mogoče?

Svet 25. Jan 202213:45 > 14:13 1 komentar
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem še naprej razburja pridržanje 72-letnika, ki je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da je treba premierja Andreja Plenkovića pričakati z gnilimi jajci. "Policija je prestopila vse meje," je prepričan odvetnik Ljubo Pavasović Visković. 72-letnik sicer ni edini, ki je bil pridržan zaradi zapisov na družbenih omrežjih. Na policijski postaji je osem ur preživel tudi vojni invalid Hrvoje Vrkić.

V Zadru so konec preteklega tedna pridržali 72-letnika, ker je na Facebooku zapisal, da bi bilo treba hrvaškega premierja Andreja Plenkovća pričakati z gnilimi jajci. Zapis se je navezoval na Plenkovićev obisk ob obletnici VRO Maslenica 93. 72-letnega Mladena Ćustića so tako med obiskom premierja v Maslenici pridržali in ga izpustili po sedmih urah.

“Treba bi ga bilo pričakati s pokvarjenimi jajci. Nihče ni tako izdal in ponižal Hrvatov, narcisoidni revež,” je zapisal Ćustić.

Njegova aretacija je v javnosti sprožila veliko vprašanj, tudi kakšna je bila podlaga za odvzem prostosti.

Pridržanje brez pravne podlage

Ob pridržanju so navedli, da je z zapisom žalil in omalovaževal premierja. V priporu je bil sedem ur, izpustili pa so ga po tem, ko je Plenković zapustil dogodek. Kot je za N1 Hrvaška povedal odvetnik Ljubo Pavasović Visković, so Ćustića aretirali brez pravne podlage.

“Seveda ne gre za kaznivo dejanje, zato so skušali zadevo rešiti tako, da bi ga okrivili za prekršek, ampak tudi to ni. Težko si predstavljam sodnika za prekrške, ki bi nekomu dal kazen, ker je napisal, da se lahko v politika mečejo gnila jajca, pa čeprav bi se odločil za najnižjo kazen,” je dejal Pavasović Visković in dodal, da so politiki javne osebe in morajo biti pripravljeni tudi na primere, da jih bo kdaj žalil.

Povod verjetno kepa snega

Tudi odvetnik Anto Nobilo meni, da pridržanje 72-letnika ni bilo zakonito. Dodal je, da niso bili izpolnjeni pogoji za pridržanje, zato so ga tudi tako hitro izpustili, poroča N1 Hrvaška.

Nobilo je prepričan, da so varnostni ukrepi okrepljeni v zadnjih nekaj mesecih, predvsem po dogodku ob prvi obletnici potresa v Petrinji. Plenković je konec lanskega leta eno leto po uničujočem potresu obiskal prizadeto območje, vendar ga niso prijazno sprejeli. Ob številnih žvižgih je proti premierju poletela tudi kepa snega.

“Verjamem, da tega ni naročil predsednik vlade, menim pa, da je bilo načelno stališče, da je treba po tisti kepi na Baniji dvigniti stopnjo varnosti predsednika vlade. To se mi zdi smiselno. Toda način, kako so to storili, je popolnoma neprimeren,” meni Nobilo.

Pridržali tudi vojnega invalida

Ćustić ni bil edini, ki so ga konec pretekla tedna pridržali v Zadru v povezavi z zapisi na družbenih omrežjih. Hrvoje Vrkić se je odzval na Plenkovićevo stališče do napetosti med Rusijo in Ukrajino in ga označil za pavijana. Pridržali so ga v soboto, v pridržanju pa je bil tako celoten obisk Plenkovića.

Vrkić, sicer tudi vojni invalid, je v izjavi za Anteno Zadar dejal, da je v šoku in da je na policijski postaji preživel osem ur.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje