Zaradi možnosti izbruha vulkana evakuirali 10.000 Filipincev

Svet 09. Jun 202314:22 0 komentarjev
Evakuacija na Filipinih
PROFIMEDIA

Vulkan Mayon na vzhodu Filipinov bi lahko v nekaj tednih ali celo dneh izbruhnil, zato so filipinske oblasti v petek začele z evakuacijo okrog 10.000 ljudi, živečih na ogroženih območjih.

Filipinske oblasti so danes zaradi nevarnosti izbruha vulkana Mayon v provinci Albay na vzhodu države začele evakuacijo približno 10.000 ljudi, ki živijo na območju v krogu šestih kilometrov okrog vulkana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na vrhu ognjenika Mayon, enega najaktivnejših v državi, ki je zaradi svoje popolne oblike stožca znan tudi kot turistična atrakcija, so v četrtek po podatkih filipinskega inštituta za vulkanologijo in seizmologijo (Phivolcs) opazili žareče kamenje in tokove vroče lave.

Evakuacija na Filipinih
PROFIMEDIA

“Za vulkan Mayon trenutno velja tretja stopnja ogroženosti, saj je v kraterju prisotna magma, nevaren izbruh pa je možen v nekaj tednih ali celo dneh,” je Phivolcs zapisal v današnjem obvestilu za javnost. Opozorili so tudi na nevarnost padajočega kamenja in povečano seizmično aktivnost.

Ogroženo območje bo moralo zapustiti približno 2.400 družin oziroma 10.000 prebivalcev okoliških krajev. “Želim ohraniti rekord naše province z ničelnim številom žrtev vulkanskih izbruhov, zato upam, da bomo ljudi lahko spravili na varno,” je na četrtkovem izrednem sestanku v provinci Albay dejal guverner Edcel Greco Lagman.

Znake nemirne dejavnosti kaže tudi vulkan Taal v bližini filipinske prestolnice Manila, ki je v zadnjem tednu bruhal velike količine pare. Ta se je dvignila tudi do višine 3.000 metrov, kar je povzročilo pojav strupenega vulkanskega smoga. Regionalne oblasti so prebivalce v okolici pozvale, naj nosijo zaščitne maske.

Filipini sicer ležijo na pacifiškem ognjenem obroču, tako da so potresi in vulkanske aktivnosti pogosti, kot tudi obsežne preventivne evakuacije prebivalcev v okolici aktivnih vulkanskih območij.

Evakuacija na Filipinih
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!