Zaradi policijskega nasilja bo Hrvaška morala plačati 12 tisočakov

Svet 08. Mar 202311:06 0 komentarjev
Hrvaška policija
Fotografija je simbolična. (Vir: PROFIMEDIA)

Po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice bo morala Hrvaška svojemu državljanu plačati 12 tisoč evrov odškodnine, ker je bila leta 2011 tamkajšnja policija do njega nasilna. Zdravnik je potrdil, da je moškemu zlomila nos in rebra ter povzročila več modric.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je prisodilo 12.000 evrov odškodnine hrvaškemu državljanu, ki je Hrvaško tožil zaradi kršenja pravice do prepovedi mučenja in nečloveškega ravnanja, so v torek sporočili iz urada zastopnika Hrvaške pred ESČP.

Sodišče je tožniku prisodilo tudi povrnitev 3.000 evrov sodnih stroškov. Razsodba je dokončna.

Tožnik se je na ESČP pritožil zaradi poškodb, ki naj bi mu jih zadala policija, pa tudi ker pristojni organi niso temeljito preiskali njegovih navedb o zlorabi policije. Trdil je tudi, da so mu dvakrat sodili za isto dejanje, in sicer v prekrškovnem in kazenskem postopku.

Tožnika so po navedbah urada hrvaške predstavnice pred ESČP pridržali leta 2011, potem ko je pijan na javnem kraju nadlegoval policijskega uslužbenca. Privedli so ga na policijsko postajo, tam pa je zdravnik ugotovil rano nad očesom. Moški je trdil, da ga je pretepla policija v policijskem vozilu na poti do policijske postaje. Policija je po drugi strani trdila, da je skočil iz vozila in z glavo udaril ob tla. Ko so ga naslednji dan izpustili s policijske postaje, je odšel k zdravniku. Ta je ugotovil zlom nosu, zlom rebra in več modric.

Organi pregona so moškega obtožili za prekršek kršenja javnega reda in miru, potem pa tudi za kaznivo dejanje napada na uradno osebo. V kazenskem postopku zaradi domnevnega napada na uradno osebo je obtoženi trdil, da ga je pretepla policija. Strokovna priča med sojenjem ni mogla potrditi, ali je poškodbe dobil pred prihodom na policijsko postajo ali kasneje, je pa ocenila, da mu rebro ni moglo počiti tako, kot je trdila policija.

Hrvaška brez prepričljivih dokazov

Prvostopenjsko sodišče je moškega obsodilo, drugostopenjsko sodišče pa je po njegovi pritožbi odločilo, da ni pristojno za preiskovanje navedb o njegovih poškodbah, ker da je predmet postopka kaznivo dejanje napada na uradno osebo. Moški je nato vložil ustavno pritožbo, ki pa jo je ustavno sodišče zavrnilo.

ESČP je ugotovilo, da Hrvaška ni posredovala prepričljivih dokazov, da je bil tožnik poškodovan na drugačen način, kot ga je opisal on, pri čemer se je oprlo na ugotovitve strokovne priče. Ugotovilo je tudi, da niti en hrvaški organ ni ugotovil vzroka poškodb.

Pritrdilo je tudi trditvam tožnika, da hrvaški organi niso učinkovito preiskali navedb o zlorabi, kot neutemeljene pa je zavrnilo trditve, da so mu dvakrat sodili za isto dejanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!