Zaradi poplave v okolici Bihaća tudi evakuacije prebivalcev

Svet 17. Maj 202316:04 0 komentarjev
Poplave v Bosni in Hercegovini
N1 BiH

Reke so ob dolgotrajnem deževju narasle tudi v Bosni in Hercegovini, kjer največ preglavic povzroča reka Una. V okolici Bihaća je zato več občin razglasilo stanje naravne nesreče. Voda je na tem območju zalila nekatere domove, občasno pa je bila prekinjena tudi dobava elektrike.

Reka Una, ki ogroža Hrvatsko Kostajnico na vzhodu Hrvaške, že od ponedeljka poplavlja območja v zahodnem delu Bosne in Hercegovine. Zaradi poplav so poleg Kulen Vakufa in Sanskega mosta razglasili stanje naravne nesreče še v Bihaću, občini Bosanski Novi ter v Bosanski Krupi, evakuirati pa so morali več deset ljudi, poročajo mediji v BiH.

Reka Una je prestopila bregove v večjem delu Bosanske Krupe in poplavila številne objekte. V naselju Krušnica so poplave od preostalega dela mesta odrezale 350 gospodinjstev, poroča časnik Dnevni avaz.

“S čolni pomagamo ljudem, ki hodijo v službo, potrebujejo živila, zdravila in vse ostalo. Hkrati je ob Uni ogroženih med 200 in 300 objektov. Še vedno so pod vodo,” je za Dnevni avaz povedal Tarik Halkić iz službe za reševanje na vodi in pod vodo v Bosanski Krupi. Dodal je, da so evakuirali približno 15 gospodinjstev.

V desetih mestnih skupnostih v Bihaću je poplavilo več kot 200 objektov in večje število kmetijskih zemljišč, so sporočili iz štaba civilne zaščite v Bihaću, kjer so za to območje v torek zvečer razglasili stanje naravne nesreče. Dodali so, da v poplavah ni bilo poškodovanih.

Poplave v Bosni in Hercegovini Poplave v Bosni in Hercegovini
N1 BiH
Poplave v Bosni in Hercegovini Poplave v Bosni in Hercegovini
N1 BiH
Poplave v Bosni in Hercegovini Poplave v Bosni in Hercegovini
N1 BiH
Poplave v Bosni in Hercegovini Poplave v Bosni in Hercegovini
PROFIMEDIA
Poplave v Bosni in Hercegovini Poplave v Bosni in Hercegovini
PROFIMEDIA
Poplave v Bosni in Hercegovini Poplave v Bosni in Hercegovini
PROFIMEDIA

Najhuje je na območju bihaškega naselja Pokoj, kjer je voda poplavila ceste in številne objekte, od torka zvečer pa so prebivalci naselja tudi brez elektrike. “Pod vodo je več kot 50 zgradb. Gre za hiše in pomožne objekte. Najbolj nas je prizadel izpad elektrike. Brez elektrike smo že 15 ur, ocenjujejo pa, da je ne bomo imeli še nekaj dni,” je za tiskovno agencijo Federacije BiH Fena izpostavil predsednik krajevne skupnosti Pokoj Amir Korčić.

Stanje naravne nesreče so zaradi visokega vodostaja Une razglasili tudi v občini Bosanski Novi, so sporočili iz tamkajšnjega štaba za izredne razmere. Župan občine Miroslav Drljača je po pisanju portala sarajevskega časnika Dnevni avaz povedal, da je voda vdrla v naselje Mlakve, od koder so evakuirali 18 ljudi, med njimi tudi otroke.

“Razmere so težke, glede na to, da je voda v teh nekaj dneh vdrla v več kot 40 stanovanjskih objektov,” je dejal Drljača, ki je tudi poveljnik štaba za izredne razmere. Dodal je, da danes ni pouka v osnovnih in srednjih šolah. Izpostavil je še, da se vodostaja Une in Sane višata za centimeter na uro. Ob tem je poudaril, da danes zagotovo ne morejo reči, da so razmere stabilne.

Reki Una in Sana sta poplavljali tudi v Kulen Vakufu in Sanskem mostu, kjer so oblasti razglasile stanje naravne nesreče že v ponedeljek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!