Zaradi protesta kmetov kaos v Bruslju. Ministri še vedno zagovarjajo ukrepe

Svet 26. Feb 202410:29 > 16:42 3 komentarji
Kmečki protesti v Bruslju
Protest v Bruslju (Foto: PROFIMEDIA)

Belgijski kmetje in njihovi evropski kolegi so s traktorji zasedli glavne prometnice v Bruslju. Na več krajih so zakurili ogenj, na cesto pa stresli pnevmatike, pomešane z blatom. Evropsko unijo želijo opozoriti, da niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem. Evropski kmetijski ministri pa kljub nezadovoljstvu kmetov pravijo, da so predlagani ukrepi na mestu.

Belgijski kmetje, ki so se jim pridružili tudi kolegi iz nekaterih drugih držav, so se danes znova odpravili proti Bruslju, kjer je potekalo zasedanje kmetijskih ministrov držav članic EU. Po podatkih policije je bilo ob 11. uri na mestnih ulicah in cestah okoli 900 traktorjev, ki so večinoma v okolici institucij EU, poročajo belgijski mediji.

Razmere v belgijski prestolnici so bile zelo napete. Na več krajih so protestniki zakurili ogenj, med drugim so zažigali pnevmatike. Policija je skušala požare pogasiti z vodnimi topovi. Kmetje so poleg tega na cesto, ki povezuje staro mestno jedro z evropsko četrtjo, stresli pnevmatike, pomešane z blatom. Prebili pa so tudi eno od policijskih cestnih blokad.

Zaradi protestov je bil promet po mestu močno oviran. Policija je sicer zaradi napovedanih protestov že zgodaj zjutraj zaprla več predorov in dve postaji podzemne železnice v bližini evropskih institucij. Ljudem je svetovala, naj se proti središču mesta ne odpravijo z avtomobili.

Dosedanji ukrepi: ministri zadovoljni, kmetje ne

Kmetje so v Bruslju sicer protestirali že v začetku meseca ob zasedanju voditeljev držav članic, danes pa so se na ulice znova podali, ker niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem EU.

Kot so v pozivu na proteste zapisali v sindikatu valonskih kmetov Fugea, je treba Evropsko komisijo “znova spomniti” na težave. “Vrnili smo se, da bi spomnili na našo glavno zahtevo, to je zagotoviti dostojne prihodke za kmete. Zato je treba končati politiko proste trgovine in deregulacije trgov,” je povedal predstavnik Fugee Timothee Petel.

Zaradi ponovnih zahtev kmetov so se danes kmetijski ministri držav članic EU znova pogovarjali o dosedanjih ukrepih Evropske komisije. Predlogi, med katerimi sta umik predloga uredbe o pesticidih in možnost odstopanja od določenih okoljskih zahtev glede obdelave zemlje, pa tudi predlogi za administrativno razbremenitev kmetov, gredo po mnenju ministrov v pravo smer, je povedal  belgijski minister David Clarinval.

protest, kmetje, Bruselj protest, kmetje, Bruselj
Foto: PROFIMEDIA
protest, kmetje, Bruselj protest, kmetje, Bruselj
Foto: PROFIMEDIA
protest, kmetje, Bruselj protest, kmetje, Bruselj
Foto: PROFIMEDIA
protest, kmetje, Bruselj protest, kmetje, Bruselj
Foto: PROFIMEDIA
protest, kmetje, Bruselj protest, kmetje, Bruselj
Foto: PROFIMEDIA
protest, kmetje, Bruselj protest, kmetje, Bruselj
Foto: PROFIMEDIA
protest, kmetje, Bruselj protest, kmetje, Bruselj
Foto: PROFIMEDIA

“Ti ukrepi predstavljajo prvi konkreten korak, da bi hitro odgovorili na določene skrbi kmetov na evropski ravni. Vendar pa Svet EU ocenjuje, da to ni dovolj. Komisijo poziva, naj čim prej dopolni dosedanje ukrepe z novimi, ki bodo bolj ambiciozni,” je povedal belgijski minister, čigar država trenutno predseduje Svetu.

Države članice so danes po njegovih besedah med drugim izpostavile večjo prožnost pri nekaterih t. i. dobrih kmetijskih in okoljskih pogojih (GAEC), ki jih morajo kmetje izpolnjevati, če želijo prejeti neposredne podpore iz skupne kmetijske politike.

Ministri so se zavzeli še za enostavnejše postopke sprememb strateških načrtov skupne kmetijske politike in boljše usklajevanje nadzora, je povedal belgijski minister.

Slovenija za še več prožnosti pri pogojih skupne kmetijske politike

Slovenija je na zasedanju v Bruslju pozdravila predloge Evropske komisije za administrativno razbremenitev kmetov, vendar pa si želi večjo prožnost pri pogojih za izplačila iz skupne kmetijske politike ter upoštevanje posebnosti slovenskega kmetijstva, je pred zasedanjem povedala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez. Ministri bodo danes govorili tudi o težavah, s katerimi se evropski kmetje soočajo zaradi uvoza poceni kmetijskih proizvodov iz Ukrajine. Slovenija si prizadeva za to, da bi proizvajalci v državah zunaj EU upoštevali enake standarde kot evropski. Za Slovenijo težavo predstavlja predvsem uvožena perutnina.

Po navedbah evropskega komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega pa je večina članic odprta tudi za spremembo temeljnega akta evropske kmetijske politike, predvsem pogojev GAEC. “Teoretično bi lahko to storili še v tem mandatu, če bomo hitri. Temu sem naklonjen,” je povedal komisar. Gre sicer za bolj srednjeročen ukrep.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo nadaljnji ukrepi komisije umirili napetosti spričo protestov kmetov, ki se že več mesecev zbirajo na ulicah in cestah številnih članic unije. Danes so se s traktorji znova zbrali tudi v okolici evropskih institucij. Na protestih je prišlo tudi do nasilja, kar je belgijski minister obsodil.

Clarinval in Wojciechowski sta po skupni novinarski konferenci po zasedanju ministrov po napovedih odšla še na srečanje z mladimi kmeti.

Bruselj različne ukrepe pripravlja, potem ko so se v številnih evropskih državah kmetje odpravili na ulice, med drugim v Nemčiji, Franciji, Belgiji in Španiji, pa tudi v Sloveniji. Zahtevajo boljše cene za njihove proizvode, manj birokracije in določena odstopanja pri izpolnjevanju okoljskih ciljev. Kmete na vzhodu EU je medtem na ulice pognala tudi po njihovem mnenju nelojalna konkurenca iz Ukrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje