Zaslišanja o napadu na Kapitol tudi o Trumpovih povezavah s skrajnimi skupinami

Svet 12. Jul 202222:00 3 komentarji
Donald Trump
Kate Munsch/REUTERS

Parlamentarni odbor za preiskavo napada na Kapitol, ki se je zgodil 6. januarja lani, je nadaljeval z zaslišanji. Pod drobnogledom torkovih zaslišanj je vprašanje, kako to, da se je nasilna množica zbrala, in povezave administracije nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa z ekstremističnimi skupinami.

Današnje sedmo javno zaslišanje odbora, ki preiskuje napad privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja lani, se je osredotočilo na povezave med Trumpom in skrajno desnimi organizacijami, ki so mu skušale pomagati pri tem, da kljub porazu na volitvah ostane na oblasti.

Odbor je nameraval do sedaj že imeti zaslišanje o tem, kaj vse je Trump počel v času napada na kongres, vendar pa se je po zaslišanju nekdanje tajnice nekdanjega vodje Trumpovega kabineta Marka Meadowsa Cassidy Hutchinson našlo še več prič, ki so pripravljene opisati dogajanje. Hutchinson se mora sicer skrivati pred Trumpovimi privrženci, ki ji grozijo s smrtjo, vendar pa je njen pogum med drugim prepričal tudi nekdanjega glavnega pravnika Bele hiše Pata Cipolloneja, da potrdi njene besede.

To je storil minuli petek za zaprtimi vrati, odbor pa je danes prikazal dele njegovega zaslišanja. Izjave Hutchinson so spodbudile tudi pravosodno ministrstvo ZDA, da odločneje pristopi k preiskavi, poročajo ameriški mediji.

Priče so spregovorile o tem, da Trump ni hotel priznati poraza in je iskal vse možne načine, da ostane na oblasti, potem ko si je v glavo vbil idejo, da je izgubil zaradi volilnih prevar. V to je prepričal večino republikanskega volilnega telesa, ne pa tudi svojih sodelavcev, na čelu z nekdanjim pravosodnim ministrom Billom Barrom, ki so ga prepričevali, da ni nobenih dokazov o prevarah. Na drugi strani pa so nekateri verjeli v Trumpove trditve. Med njimi so bili tudi nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, pravnica Sidney Powell in nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn.

Povabilo v Washington, kjer bo “divje”

Odbor je danes prikazal, kako je 18. decembra potekalo srečanje med Trumpom in njegovimi pravniki, kjer je Cipollone vztrajal, da ni dokazov o prevarah, še posebej pa je nasprotoval ideji, da s pomočjo vojske zasežejo vse volilne stroje po ZDA. Giuliani je pričal, da je Trump žalil Cipolloneja in druge, ki niso verjeli v njegove trditve. Nato je ponoči namenil tvit svojim podpornikom, v katerem je pozval, naj 6. januarja, ko bo kongres formalno potrjeval njegov poraz, pridejo v Washingtonu, kjer bo “divje”.

Napad na Kapitol
Leah Millis/REUTERS

Na Trumpovo vabilo se je na spletu nemudoma odzvala armada njegovih privržencev, voditelja skrajno desnih skupin Branilci prisege in Ponosni fantje sta aktivno pozivala k udeležbi na zborovanju, dan pred napadom na kongres pa sta se sestala in načrtovala taktiko napada.

Odzivi na Trumpovo vabilo po skrajno desnih spletnih forumih so bili vulgarni, rasistični in grozeči. “Problem politikov, ki podžigajo nasilje drhali, da uniči poštene volitve, je najstarejši notranji sovražnik ustavne demokracije,” je povedal eden od članov odbora Jamie Raskin. Republikanska članica odbora Liz Cheney pa je dejala, da se bo sedaj Trump skušal izvleči iz godlje s trditvami, da so ga zavedli ljudje okrog njega. “Trump je 76-leten možakar in ni dojenček, ki bi padel pod vpliv odraslih,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje