Zavrgli ovadbo proti direktorju srbske obveščevalne agencije

Svet 25. Jan 202320:41 0 komentarjev
Aleksandar Vulin
PROFIMEDIA

Tožilstvo je zavrglo ovadbo proti direktorju srbske obveščevalne agencije Aleksandru Vulinu, ruskemu veleposlaniku in nekaterim drugim posameznikom. Proti njim so jo zaradi domnevne mobilizacije za vojno v Ukrajini in sodelovanja s skupino Wagner vložili protivojni aktivisti.

Višje državno tožilstvo v Beogradu je zavrglo kazenske ovadbe proti direktorju srbske varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandru Vulinu, ruskemu veleposlaniku v Srbiji Aleksandru Bocan-Harčenku ter več drugim osebam zaradi domnevne mobilizacije Srbov za vojno v Ukrajini oziroma sodelovanja s skupino Wagner, poročajo srbski mediji.

Kazensko ovadbo je minuli teden vložila skupina ruskih in ukrajinskih protivojnih aktivistov Oktober z beograjskim odvetnikom Čedomirjem Stojkovićem. Kazensko so ovadili še več drugih oseb iz Bie, ruskega veleposlaništva v Beogradu in rusko-humanitarnega centra v Nišu ter vodjo desničarske organizacije Narodna patrola Damjana Kneževića.

Po besedah Stojkovića se nikoli v zgodovini višjega državnega tožilstva v Beogradu niti kateregakoli drugega tožilstva v Srbiji ni zgodilo, da bi kazensko ovadbo zavrgli v samo štirih delovnih dneh od vložitve ovadbe in da ne bi opravili kakršnekoli preiskave.

“Jasno in nedvoumno je, da se srbski državljani urijo v oboroženih formacijah za vojno v Ukrajini in da so tam, s tem se hvalijo na družbenih omrežjih in o tem poročajo ruski mediji. Jasno je torej, da so novačili srbske državljane,” je dejal Stojković po pisanju srbskega časnika Danas.

Preberite še: Srbski prostovoljci prispeli v Zaporožje: “Prišli smo, da podpremo brate Ruse”

Plačanci ruske najemniške skupine Wagner se v Ukrajini že od začetka vojne vojskujejo na ruski strani. Ustanovitelj skupine Jevgenij Prigožin je pripadnike skupine decembra lani poslal tudi v Beograd, Wagner pa je 5. januarja na spletnem portalu RT Balkan objavil oglas, v katerem je iskal prostovoljce.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zanikal prisotnost Wagnerja v Srbiji in opozoril, da je bil pred leti na njegovo pobudo sprejet zakon, ki srbskim državljanom prepoveduje udeležbo na tujih bojiščih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!