Žbogar izrazil podporo Slovenije za sporazum med vlado in uporniki v Kolumbiji

Svet 12. Jan 202407:43 0 komentarjev
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar. (Foto: PROFIMEDIA)

Predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je po četrtkovi razpravi o razmerah v Kolumbiji izrazil podporo Slovenije delu misije ZN za verifikacijo mirovnega sporazuma med vlado in kolumbijskimi uporniki. Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi nadaljevanja nasilja v južnoameriški državi.

Vodja misije Ruiz Massieu je predstavil redno četrtletno poročilo o delu misije in položaju v Kolumbiji ter dejal, da sedem let po podpisu mirovnega sporazuma med vlado in uporniki gibanja Farc ostaja veliko izzivov za končanje več kot šest desetletij trajajočega konflikta.

Kljub temu je izrazil upanje, da bo letošnje leto odločilno za trajni mir. Med drugim je pozdravil pozitivni napredek pri dialogu med vlado in največjo še preostalo uporniško skupino ELN ter premirje, ki je začelo veljati avgusta lani.

Samuel Žbogar je dejal, da sedem let po podpisu končnega mirovnega sporazuma med vlado in uporniki Farc njegovo uresničevanje ostaja prioriteta. Izrazil je zaskrbljenost nad nadaljevanjem napadov oboroženih kriminalnih skupin, še posebej pa nasilje nad ženskami.

“Polna, enakopravna, varna in smiselna udeležba žensk ostaja bistveni del nadaljevanja mirovnih dialogov,” je poudaril. Opozoril je tudi na stičišče med konflikti in okoljem.

“Uničevanje gozdov s strani oboroženih in kriminalnih skupin ter razširjenost min vpliva na skupnosti in naravo. Zato spodbujamo, naj se na mirovni proces v Kolumbiji gleda kot na priložnost za opolnomočenje s konflikti prizadetih skupnosti skozi zaščito okolja,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!