ZDA in EU dan pred drugo obletnico vojne v Ukrajini nad Rusijo z novimi ukrepi

Svet 23. Feb 202419:23 0 komentarjev
sankcije proti Rusiji
Foto: PROFIMEDIA

Tako ZDA kot EU sta dan pred drugo obletnico vojne v Ukrajini sprejela nove pakete sankcij proti Rusiji. V evropskem paketu so nove omejitve na področju izvoza, ki se uvajajo tudi proti srbskemu podjetju v Beogradu, ter ukrepi zaradi dobave severnokorejskega orožja, zaradi česar je na seznamu tudi obrambni minister Severne Koreje. V ameriškem paketu najdemo sankcije proti ruskemu finančnemu sektorju, obrambni industriji in kršiteljem že uveljavljenih ukrepov, pa tudi sankcije proti osebam povezanim s kaznovanjem Alekseja Navalnega.

Države članice EU so dan pred drugo obletnico začetka ruske invazije na Ukrajino potrdile 13. sveženj sankcij proti Rusiji, v okviru katerega omejitve na področju izvoza uvajajo tudi proti štirim podjetjem na Kitajskem in enem v Srbiji. Na seznam sankcioniranih pa je EU zaradi dobave raket Moskvi dodala severnokorejskega obrambnega ministra.

Članice so na seznam podjetij, za katera veljajo izvozne omejitve na področju blaga in tehnologije, ki jih je mogoče uporabiti v vojaške in civilne namene, dodale 27 podjetij. Med temi je 17 ruskih, ki so vključena v razvoj, proizvodnjo in zagotavljanje elektronskih komponent za ruski vojaški in industrijski sektor, so sporočili z Evropske komisije. Dodali pa so tudi štiri podjetja iz Kitajske ter po eno iz Srbije, Turčije, Indije, Kazahstana, Tajske in Šrilanke. Ta podjetja po navedbah Bruslja s trgovanjem z elektronskimi komponentami za ruski vojaški in industrijski sektor tega posredno podpirajo pri vojaški agresiji na Ukrajino.

Kot je razvidno iz uradnega lista EU, so sankcije uvedli proti srbskemu podjetju Conex s sedežem v Beogradu, ki se ukvarja s svetovanjem.

Obenem 13. sveženj sankcij proti Moskvi vključuje dodatne prepovedi izvoza sestavnih delov za drone, med drugim elektronske transformatorje, statične pretvornike in indukcijske tuljave. Novi ukrepi pa prepovedujejo tudi izvoz aluminijastih kondenzatorjev, ki se uporabljajo v vojaške namene.

Ruski vojak z dronom
Foto: PROFIMEDIA

EU poleg tega širi seznam posameznikov in podjetij, za katere veljata prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU. Dodali so 106 posameznikov in 88 pravnih oseb, skupaj jih je tako sankcioniranih že več kot 2.000. Med temi je deset posameznikov in podjetij, vpletenih v dobave severnokorejskega orožja Rusiji, vključno s severnokorejskim obrambnim ministrom Kang Sun-namom.

Na seznam so dodali tudi več kot 140 posameznikov in pravnih oseb iz ruskega vojaškoindustrijskega kompleksa, ki med drugim proizvajajo rakete, drone, protiletalske raketne sisteme, vojaška vozila. Sankcije pa so uvedli še proti šestim sodnikom in uradnikom na zasedenih ukrajinskih območjih ter 15 posameznikom in dvema pravnima osebama, vpletenim v kršenje pravic ukrajinskih otrok.

Nove sankcije zaradi smrti Navalnega uvajajo tudi ZDA

Nove sankcije proti Rusiji je zaradi smrti ruskega oporečnika Alekseja Navalnega naznanil tudi ameriški predsednik Joe Biden. Nov paket obsega več kot 500 ukrepov, po Bidnovih besedah pa bodo ti usmerjeni proti posameznikom, povezanim s kaznijo, ki jo je prestajal Navalni., ter proti ruskemu finančnemu sektorju, obrambni industriji in kršiteljem obstoječih sankcij na več celinah.

Nove sankcije bodo usmerjene tudi proti ruskemu finančnemu sistemu Mir, ki ga je Rusija vzpostavila, da bi se izognila odvisnosti od bančnih omrežij v ZDA. Ministrstvo za finance ZDA je ob tem sporočilo, da bodo ukrepali proti investicijskim skladom in regionalnim bankam. Sankcije so uvedene tudi proti tistim, ki Rusiji zagotavljajo pomembne vire prihodkov v energetskem sektorju, okrepljena pa je bila tudi zahodna omejitev cen ruskega izvoza nafte v tretje države.

Poleg posameznikov in podjetij s sedežem v Rusiji, so med sankcioniranimi tudi subjekti v 11 državah, vključno s Kitajsko, Srbijo, Združenimi arabskimi emirati in Liechtensteinom, poroča dpa. Vsa sredstva prizadetih oseb v ZDA bodo zdaj zamrznjena, medtem ko je državljanom ZDA ali osebam, ki se nahajajo v ZDA, prepovedano poslovati s podjetji in posamezniki, proti katerim so uvedene sankcije.

Sankcije bodo prizadetim močno otežile tudi mednarodno poslovanje, nove izvozne omejitve pa so načrtovane za skoraj 100 podjetij, ki posredno podpirajo rusko vojsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!