ZDA in EU: Zahodni Balkan sodi v EU

Svet 20. Okt 202120:24 0 komentarjev
ZDA in EU zastava
Profimedia

ZDA in EU sta v skupni izjavi izrazili podporo napredku Zahodnega Balkana na evropski poti ter procesu širitve Unije. V izjavi sta se zavzeli še za takojšnji začetek pridružitvenih pogajanj za Albanijo in Severno Makedonijo, za ozemeljsko celovitost Bosne in Hercegovine ter za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom.

ZDA in EU sta se v skupni izjavi glede Zahodnega Balkana zavzela za utrditev sodelovanja v podporo napredka Zahodnega Balkana na evropski poti in izrazila polno podporo procesa širitve EU. Pridružitev EU za celoten Zahodni Balkan pomeni utrditev demokratičnih institucij, zaščito temeljnih pravic in napredek pri vladavini prava.

“Ta regija sodi v EU. Tesnejše sodelovanje bo okrepilo stabilnost in prispevalo k blaginji prebivalcev regije. Zaradi tega poudarjamo, da se morajo pridružitvena pogajanja z Albanijo in Severno Makedonijo začeti takoj,” piše v skupni izjava ZDA in EU.

ZDA in EU prav tako izražata trdno podporo ozemeljski celovitosti Bosne in Hercegovine. Podpirata volilne in ustavne reforme ter ohranjanje delovanja državnih institucij.

“Vse večja delilna retorika v Bosni in Hercegovini nas zelo skrbi. Vse strani pozivamo, naj spoštujejo in ščitijo državne institucije, obnovijo konstruktivni dialog in sprejmejo ukrepe za napredek pri pridruževanju EU, vključno s potrebnimi reformami. ZDA in EU bosta pri tam pomagala,” pravi izjava.

Srbija in Kosovo naj umirjata napetosti

Poudarja se tudi pomen dialoga pod pokroviteljstvom EU, ki je ključnega pomena za celovito normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom. Izjava obe strani spodbuja, naj umirjata napetosti in se izogibata dejanjem, ki ogrožajo stabilnost. Izražena je podpora boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu na Kosovu, izjava pa poudarja, da je nasilje nad civilisti, novinarji, policijo in drugimi oblastmi nesprejemljivo.

ZDA in EU pozivata tudi vse politične sile v Črni Gori, naj se držijo strateške usmeritve, ki odseva željo Črnogorcev po reformah, ki so potrebne za uresničitev upanj na prihodnost znotraj EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!