ZDA: Ni znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja

Svet 14. Mar 202407:59 > 13:47 7 komentarjev
Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

ZDA ne vidijo znakov, da bi se Rusija pripravljala na uporabo jedrskega orožja v Ukrajini, je v sredo sporočila Bela hiša. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč napovedal, da je v primeru ogrožene suverenosti pripravljen uporabiti tovrstno orožje. Medtem je bila Rusija znova tarča ukrajinskih napadov z droni, ki so se okrepili pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Rusiji potekale od petka do nedelje. Putin je volilce že pozval, da se udeležijo volitev.

“Ne vidimo niti razlogov, da bi prilagodili svojo jedrsko držo, niti znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja v Ukrajini,” je Putinove besede za novinarje komentirala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zdi se ji sicer, da Vladimir Putin na nov način izraža jedrsko doktrino Rusije. A kot je dejala na poti z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Milwaukee, je ruska jedrska retorika nepremišljena in neodgovorna že, odkar je februarja leta 2022 napadla Ukrajino.

Putin je v sredo hvalil rusko jedrsko orožje in posvaril, da ga je pripravljen uporabiti, če bi bila ogrožena suverenost Rusije.

Kremelj sicer že ves čas trajanja vojne v Ukrajini pogosto omenja svoje jedrske zmogljivosti. Zadnji Putinovi komentarji na to temo prihajajo le nekaj dni pred predsedniškimi volitvami v Rusiji, na katerih se mu obeta nov šestletni mandat.

Predsedniške volitve bodo v Rusiji potekale od petka do nedelje. Nobenega dvoma ni, da bo vnovič slavil Putin, ki si bo zagotovil že svoj peti predsedniški mandat, na oblasti pa bo tako ostal vsaj do leta 2030. Proti aktualnemu predsedniku se bodo sicer pomerili še trije kandidati, a so vsi lojalni njegovemu režimu in nimajo možnosti za zmago.

Putin pozval Ruse k udeležbi na predsedniških volitev

Putin je danes tudi pozval Ruse, naj se udeležijo predsedniških volitev, ki bodo potekale med petkom in nedeljo in na katerih se mu obeta nova prepričljiva zmaga. Opozoril je, da bodo volitve potekale v težkem obdobju za državo in glasovanje enačil s patriotizmom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Prepričan sem, da se zavedate, kako težko obdobje preživlja naša država, s kako zapletenimi izzivi se soočamo na skoraj vseh področjih. In da bi se nanje še naprej dostojanstveno odzivali in uspešno premagovali težave, moramo biti še naprej enotni in samozavestni,” je dejal Putin.

V luči tega je Ruse pozval k udeležbi na predsedniških volitvah in glasovanje enačil z domoljubjem. Ob tem je spomnil, da bo glasovanje potekalo tudi na anektiranemu ukrajinskemu polotoku Krim ter v ukrajinskih regijah Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje, ki si jih je Rusija priključila septembra 2022, po tem ko je februarja sprožila agresijo nad Ukrajino. “Glasovali bodo tudi naši borci na fronti. Ti s svojim pogumom in junaštvom branijo domovino in s sodelovanjem na volitvah dajejo zgled vsem nam,” je dodal.

Ponoči znova napadi z droni na rusko ozemlje

Rusija je bila ponoči znova tarča ukrajinskih napadov z brezpilotnimi letalniki, v katerih sta bili po navedbah regionalnih oblasti ubiti dve osebi, še devet je bilo ranjenih.

V ruski regiji Belgorod ob meji z Ukrajino je bila v napadih iz zraka ubita ženska v avtomobilu, tri osebe pa so bile lažje poškodovane, je danes na Telegramu sporočil guverner Vjačeslav Gladkov, pri čemer orožja, uporabljenega v napadu, ni navedel. V drugem ukrajinskem napadu z dronom pa je bila ubita ena oseba, še šest je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V napadih sta bili po navedbah guvernerja poškodovani tudi hiši in zdravstvena ustanova. Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je zračna obramba ponoči nad Belgorodom sestrelila enajst, nad Kurskom pa tri ukrajinske drone.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je danes sporočilo, da so v napadih, do katerih prihaja pred predsedniškimi volitvami v Rusiji, uničili 14 dronov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje