ZDA potrdile navedbe Beograda: Srbija je začela umikati sile

Svet 04. Okt 202309:42 1 komentar
Kosovo
Ognen Teofilovski/REUTERS

Srbija je začela umikati svoje vojake z meje s Kosovom, je sporočila Bela hiše. "Vidimo, da so začeli umikati sile in to je dobro," je dejal tiskovni predstavnik sveta Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby. ZDA so potrdile navedbe srbskih oblasti.

Srbija je začela umikati svoje vojake z meje s Kosovom, je v torek sporočila Bela hiša in s tem potrdila predhodne navedbe srbskih oblasti.

V Washingtonu so na kopičenje srbskih sil na meji opozorili minuli petek in pozvali k njihovemu umiku, da bi tako preprečili dodatno stopnjevanje napetosti po napadu konec septembra.

“Vidimo, da so začeli umikati sile in to je dobro,” je na novinarski konferenci v torek dejal tiskovni predstavnik sveta Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije. Izrazil je še prepričanje, da bo umik prispeval k umiritvi napetosti, četudi jih ne bo odpravil.

Prav Kirby je minuli petek opozoril na kopičenje srbskih sil, potem ko je sever Kosova konec septembra pretresel napad v kraju Banjska, v katerem je bil ubit kosovski policist, spopadih, ki so sledili pa še trije srbski napadalci.

Po Washingtonu je podoben poziv k umiku podala tudi Evropska unija in srbski predsednik Aleksandar Vučić je minuli konec tedna zagotovil, da nima namena ukazati vojski prestopa meje s Kosovom, nato pa zatrdil tudi, da so že zmanjšali število vojakov ob meji s Kosovom.

Priština na čelu s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem Srbijo obtožuje, da si želi priključiti sever Kosova, del česar naj bi bil tudi nedavni napad. Kosovo trdi, da je Beograd napadalcem v Banjski nudil logistično podporo, kar srbske oblasti zanikajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje