ZDA v Bejrutu gradijo gigantski kompleks: “So se preselili v Libanon?”

Svet 18. Maj 202310:20 1 komentar
Bejrut
Ameriško veleposlaništvo v Bejrutu/TWITTER

ZDA v Bejrutu gradijo gigantski kompleks, kjer bo, ko bo gradnja končana, zaživelo ameriško veleposlaništvo v Libanonu. V državi, ki jo med drugim pesti huda gospodarska kriza, številni prebivalci pa živijo v veliki revščini, se tako sprašujejo, čemu ZDA tako prestižen kompleks.

“So se ZDA preselile v Libanon,” se je v odgovoru na objavo ameriškega veleposlaništva v Bejrutu na Twitterju vprašala uporabnica Sandy, ki se na tem družbenem omrežju predstavlja kot aktivistka. V objavi, ki je sprožila še veliko drugih odzivov, je ameriško veleposlaništvo poročalo o napredku pri gradnji novih prostorov, objavo pa je pospremilo s fotografijami, iz katerih je razvidno, kako gigantsko bo novo predstavništvo ZDA v Libanonu.

Novo ameriško veleposlaništvo gradijo okoli 16 kilometrov iz centra libanonske prestolnice. Kompleks, ki je po površini večji od 21 nogometnih igrišč, po navedbah CNN pravzaprav deluje kot “svoje mesto”. Za primerjavo: površina nove ambasade je prav tako več kot dvakrat večja od zemljišča, na katerem je Bela hiša, navaja CNN.

Projekcijske slike “ultramodernega” kompleksa, ki so ga začeli graditi leta 2015, kažejo, da bo veleposlaništvo vključevalo večnadstropne zgradbe s steklenimi okni, “udobne čakalnice”, območje za rekreacijo in celo bazen s pogledom na Bejrut. Tam bodo poleg pisarn tudi bivalni prostori za diplomate in osebje, še navaja omenjeni ameriški medij.

Prenekateri prebivalci Libanona – 80 odstotkov jih živi pod pragom revščine, prav tako pa nič ne kaže, da si bo gospodarstvo kaj kmalu opomoglo – se tako sprašujejo, zakaj ZDA v Bejrutu potrebujejo tako veliko veleposlaništvo. “Morda boste imeli dovolj prostora za obdelavo vseh prošenj za vizume, ki čakajo na obravnavo,” je ob tem tvitnil Abed A. Ayoub, vodja ameriško-arabskega odbora za boj proti diskriminaciji (organizacija ima sedež v Washingtonu).

Kriza v 6-milijonskem Libanonu je tako huda, da si prenekateri ne morejo privoščiti osnovnih dobrin, kot so hrana, zdravila in elektrika.

Dorothy Shea
Ameriška veleposlanica v Bejrutu Dorothy Shea (PROFIMEDIA)

ZDA in Libanon imata prijateljske odnose navkljub temu, da je ta bližnjevzhodna država dom šiitskega Hezbolaha, ki ga podpira Iran.

Prejšnji mesec je sicer minilo 40 let od samomorilnega bombnega napada na ameriško veleposlaništvo v Bejrutu, v katerem je umrlo 63 ljudi, med njimi 52 Libanoncev in zaposleni na veleposlaništvu. Istega leta, oktobra 1983, sta v barakarskem naselju, kjer so med državljansko vojno bivali ameriški in francoski pripadniki mirovnih sil, eksplodirala še dva tovornjaka-bombi. Napad je zahteval okoli 300 življenj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje