Združeni narodi pozvali k zagotovitvi milijarde dolarjev za pomoč Turčiji

Svet 16. Feb 202320:52 1 komentar
Turčija,Sirija, potres
PROFIMEDIA

Združeni narodi so v četrtek pozvali k zagotovitvi milijarde ameriških dolarjev oziroma 940 milijonov evrov za pomoč Turčiji po uničujočem potresu, ki je prejšnji ponedeljek prizadel območje Turčije in Sirije. S sredstvi bodo zagotovili pomoč več kot petim milijonom ljudem.

Združeni narodi so danes pozvali k zagotovitvi milijarde ameriških dolarjev (940 milijonov evrov) za pomoč Turčiji po uničujočem potresu, ki je prizadel tudi Sirijo. S sredstvi bodo pomagali 5,2 milijona ljudem in omogočili humanitarnim organizacijam, da hitro povečajo podporo pri zagotavljanju preskrbe s hrano in vodo, izobraževanja in zatočišč.

Preberite še: Pomoč: Američani darovali svečane obleke, Slovenci vestno upoštevali navodila

To je v torek na sedežu ZN v New Yorku povedal generalni sekretar organizacije Antonio Guterres, ko je za prizadete v istem potresu v Siriji zaprosil za skoraj 400 milijonov dolarjev. Takrat je izpostavil, da bodo sredstva za Sirijo prinesla “življenjsko pomembno pomoč” skoraj petim milijonom Sircev v obdobju treh mesecev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preberite še: Reševalci po vrnitvi iz Turčije: Bili smo šokirani, mesta ni več, bil je kaos

Jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, že tako uničen v državljanski vojni, je pred desetimi dnevi stresel potres z magnitudo 7,8, nekaj ur pozneje pa še z magnitudo 7,5. V obeh državah so do danes potrdili več kot 42.000 smrtnih žrtev, več deset tisoč je ranjenih, več tisoč jih pogrešajo.

Preberite še: Grozljive številke: v Turčiji porušenih in močno poškodovanih čez 50.000 zgradb

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje