Združeno kraljestvo uvedlo sankcije zoper Dodika in Cvijanović

Svet 11. Apr 202215:34 > 16:32 1 komentar
N1/PROFIMEDIA

Vlada Združenega kraljestva je objavila svoje prve sankcije v okviru režima sankcij za Bosno in Hercegovino. Srbskemu članu predsedstva BiH in predsednici Republike Srbske so prepovedali vstop v državo ter jima v Združenem kraljestvu zamrznili njuno premoženje.

Vlada Združenega kraljestva je danes objavila informacije o prvih sankcijah zoper Bosno in Hercegovino. V prvem sklopu so navedli, da uvajajo sankcije zoper srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika in predsednico Republike Srbske Željko Cvijanović, saj da s svojim ravnanjem kršita legitimnost in funkcionalnost BiH.

V sodbi Združenega kraljestva je med drugim zapisano, da sta oba posameznika “opogumljena zaradi ruskega spodkopavanja sistema, ki temelji na mednarodnih pravilih, uporabila svoj položaj, da bi si prizadevala za dejansko odcepitev Republike Srbske – ene od dveh entitet Bosne in Hercegovine – v neposrednem nasprotju z ustavo države”.

“Milorad Dodik je sprožil ukrepe za umik Republike Srbske iz ključnih državnih institucij, pri čemer uporablja razdiralno, nevarno, nacionalistično retoriko, spodkopava domači in regionalni mir ter spodbuja etnično sovraštvo in zanikanje genocida,” so še zapisali v odločitvi Združenega kraljestva. Za Cvijanović pa so zapisali, da je oktobra 2021 vložila zakonodajni predlog, s katerim je želela prenesti državne pristojnosti na raven entitet. “Cvijanović je javno poveličevala vojne zločince in zanikala genocid v Srebrenici,” so še zapisali v vladnem sporočilu, ki napoveduje sankcije.

Prepoved vstopa v državo in zamrznitev sredstev

Dodiku in Cvijanović so prepovedali potovanje v Združeno kraljestvo ter jima v državi zamrznili vsa sredstva. “Dejanja in retorika Dodika in Cvijanović grozijo, da bodo razveljavili 26 let težko pridobljenega miru in stabilnosti ter spodkopali Splošni okvirni sporazum za mir (Daytonski mirovni sporazum), ki je leta 1995 končal sovražnosti,” so še zapisali v sporočilu Združenega kraljestva.

“Oba politika s svojimi dejanji namerno spodkopavata težko priborjeni mir v državi. Njuno nepremišljeno ravnanje, ki ga spodbuja ruski predsednik Vladimir Putin, pa ogroža stabilnost in varnost celotne regije Zahodnega Balkana,” je odločitev pojasnila britanska zunanja ministrica Liz Truss.

Na sankcije sta se že odzvala tako Dodik kot tudi Cvijanović. Po Dodikovih besedah Britanci niso imeli nikdar dobrih namenov do Republike Srbske in njenih prebivalcev. Sankcije pa je označil za smešne, saj da v Veliki Britaniji sam nima nobenega premoženja, obiskal pa jih ni že desetletje. Cvijanović pa je dejala, da “če je to način obračunavanja z uradno izvoljenim predstavnikom Republike Srbske, je v imenu državljanov pripravljena in sposobna nositi takšne posledice”.

V zadnjih mesecih se je v BiH zaradi vse pogostejših groženj z odcepitvijo povečal strah pred destabilizacijo v regiji. Britanske oblasti tako Dodika in Cvijanović obtožujejo, da izkoriščata vojno v Ukrajini za promocijo ruske politike ter si prizadevata za razpad BiH. Spomnimo, proti voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku in z njim povezani televizijski mreži so zaradi ogrožanja stabilnosti BiH že januarja sankcije uvedli tudi v Združenih državah Amerike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje