Želele so se pomladiti, a poseg s krvjo jim je za vedno spremenil življenje

Svet 29. Apr 202410:29 0 komentarjev
lepotni poseg
Vampirski facial je pomlajevalni poseg z lastno plazmo (Foto: PROFIMEDIA)

Na severnoameriški celini poročajo o prvem sumu na okužbo z virusom HIV z lepotnim posegom. Tri ženske naj bi se z virusom okužile med pomlajevanjem obraza v istem salonu. Nadzor salona je pokazal pomanjkljivo higieno, saj so zaposleni igle s polnili hranili kar v hladilniku s hrano, več igel pa sploh ni bilo označenih.

Tri Američanke so po lepotnem posegu ugotovile, da so pozitivne na HIV. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) predvideva, da so se z virusom najverjetneje okužile med lepotnim posegom, saj so obiskale isti salon. Gre za prvi domnevni primer okužbe HIV z lepotnim posegom, je v poročilu zapisal ameriški organ.

Po informacijah CDC naj bi se vse tri ženske z virusom HIV okužile v salonu VIP Spa v zvezni državi Nova Mehika. K okužbi med lepotnim posegom naj bi botrovala uporaba nesterilnih igel, izhaja iz poročila o nadzoru.

Prvi primer okužbe so zabeležili leta 2018 pri ženski, stari med 40 in 50 let. Ob tem je zatrjevala, da v preteklosti ni uporabljala trdih drog, ni prejela transfuzije krvi in niti ni imela rizičnega spolnega stika. A da je pred kratkim obiskala salon VIP Spa, kjer so ji naredili tako imenovano vampirsko nego obraza.

Gre za poseg, pri katerem strokovnjaki pacientkam oziroma pacientom najprej vzamejo od 10 do 20 mililitrov krvi, iz nje s posebnim postopkom centrifugiranja pridobijo plazmo, to pa z majhnimi iglicami vbrizgajo v želene dele obraza oziroma druge dele telesa. Plazma, bogata z rastnimi faktorji, naj bi med drugim pomagala pri izboljšanju tonusa, strukture in barve kože, glajenju gub in celjenju brazgotin. Lepotni poseg je postal priljubljen leta 2013, ko si ga je privoščila ena izmed najbolj znanih vplivnic Kim Kardashian.

Tudi drugi dve ženski naj bi se z virusom HIV okužili leta 2018, in sicer z istim postopkom in v istem salonu. V času posega sta bili stari med 40 in 60 let. Eni izmed njiju so prisotnost virusa odkrili leta 2018, drugi pa šele leta 2023, ko je že zbolela za aidsom.

Preiskava salona: medicinske igle v hladilniku s hrano

CDC je po prejetih informacijah v salonu VIP Spa sprožil preiskavo. V skupnem nadzoru z zdravstvenim ministrstvom zvezne države Nova Mehika je odkril številne nepravilnosti. Med drugim naj bi zaposleni epruvete s krvjo neoznačene puščali na pultih v kuhinji za zaposlene, prav tako niso ustrezno označevali injekcij z različnimi polnili.

Več injekcijskih igel s polnili so zaposleni hranili kar v kuhinjskem hladilniku ob hrani, po uporabi pa igle odvrgli v koš za mešane odpadke.

Pri nobeni izmed treh žensk zdravstveni strokovnjaki niso ugotovili drugih tveganj za okužbo s HIV. “To je bil zanje vsekakor šok,” je za The Washington Post komentirala epidemiologinja pri CDC Anna Stadelman-Behar.

Državna organa sicer salona kot vir za okužbo nista mogla potrditi, a obstaja močan sum, da je bil vir okužbe lepotni salon, tudi piše v poročilu CDC. Lepotni salon so zaradi odkritih kršitev zaprli.

Zapleti redki, a lahko zelo resni

Zadnja leta močno narašča priljubljenost lepotnih posegov. Med glavnimi razlogi za številčnost posegov so želja po boljšem videzu in samopodobi, vsako leto znova ugotavljajo v ameriškem združenju plastičnih in lepotnih kirurgov.

Ker se estetski kirurgi in drugi usposobljeni strokovnjaki odločijo le za posege na zdravih pacientih, so zapleti seveda manj redki, a vseeno lahko zelo resni, je v marčevskem intervjuju za N1 izpostavil plastični in estetski kirurg Peter Zorman.

Najpogosteje do resnih zapletov pride, ko lepotne posege opravlja oseba, ki za to ni (dovolj) usposobljena. Prejšnji teden pa smo denimo lahko tudi brali, da je mlajša ženska iz Slovenije zaradi samoinjiciranja dermalnega polnila, ki ga je kupila na spletu, oslepela.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!