Zeleni komet prihaja najbližje: prvič po 50 tisoč letih in zadnjič v zgodovini?

Magazin 20. Jan 202317:15 0 komentarjev
Komet C/2022 E3 ZTF
PROFIMEDIA

Dober teden je na severni polobli viden nedavno odkrit komet C/2022 E3 ZTF, ki ima zelen odsev. Najbolje bo viden konec januarja, astronomka Jessica Lee iz observatorija v Greenwichu pa opozarja, da ga mogoče po februarju ne bomo nikoli več videli.

Komet C/2022 E3 ZTF so odkrili pred slabim letom, po oceni strokovnjakov pa je viden od 12. januarja, kar se je na nebu zgodilo prvič po 50.000 letih.

Po nekaterih ocenah naj bi šlo za najsvetlejši komet letošnjega leta. Zemlji se bo najbolj približal 2. februarja, njegova razdalja bo še vedno 109-krat daljša od povprečne oddaljenosti Lune.

Preberite še: Skrivnosti in čudovitost vesolja. … In ja, v vesolju verjetno nismo sami

ZTF je sestavljen iz plina, prahu in kamenja ter kroži okoli Sonca, viden pa bo prvič po 50.000 letih. Po nekaterih ocenah bo morda letos tudi zadnja priložnost, da bi videli “zeleni” komet, izpostavlja astronomka Jessica Lee iz observatorija Greenwich.

“Nekatere napovedi kažejo, da je orbita kometa tako ekscentrična, da ni več v orbiti, in se zato se ne bo vrnil in bo samo nadaljeval pot,” je za Newsweek dejala Lee.

Komet naj bi bil na severni polobli najbolj viden konec januarja, napoveduje Nasa. Najbolj idealni pogoji bi z zasenčeno Luno lahko bili 21. januarja.

Žiberna: Mogoče bo viden tudi s prostimi očmi

Predvidoma bo najsvetlejši 2. februarja, ko bo letel najbližje Zemlji, je v začetku januarja za N1 napovedal predsednik Astronomskega društva Orion Igor Žiberna.

Komet C/2022 E3 ZTF
PROFIMEDIA

“Takrat bi na temni lokaciji moral biti po napovedih viden tudi s prostim očesom,” je dejal. Od sredine januarja bo komet viden vso noč. “Običajno lahko namreč komete opazujemo le takrat, ko so v bližini Sonca: bodisi v večernem mraku ali jutranji zarji. Ta komet pa bo praktično nekaj tednov viden vso noč,” je povedal.

Okoli 30. januarja bo komet potoval mimo Severnice. Nato bo okoli 6. februarja potoval mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Voznika, to je Kapela. 12. februarja bo potoval mimo Marsa, ki je tudi viden s prostimi očmi. 15. februarja bo potoval mimo najsvetlejše zvezde v ozvezdju Bika. Za zdaj v društvu še niso organizirali opazovanja tega kometa, a to običajno v podobnih primerih storijo. Za novo leto je bil viden tudi iz Maribora z navadnim daljnogledom. “Dovolj je, če vstanemo kakšno uro prej, na primer ob 5. uri,” je še povedal Žiberna.

V začetku je bilo za opazovanje kometa ZTF potreben teleskop, zdaj ko se je približal Zemlji, pa ga bo v določenih pogojih mogoče videti tudi z daljnogledom ali celo s prostim očesom, poroča Business Insider.

“Komet je nepredvidljiv, toda če bo nadaljeval trenutni trend svetlosti, ga bomo lahko videli tudi z daljnogledom. Prav mogoče pa je tudi, da bo viden s prostim očesom, v primeru temnega neba,” je Nasa sporočila konec lanskega decembra.

Komet je mogoče od zvezd ločiti po repih, ki jih sestavlja prah, in zelenem odsevu kome. Koma je ovoj, ki se oblikuje okoli kometa, ko gre blizu Sonca, zaradi česar se njegov led spremeni neposredno v plin. Zaradi tega je komet videti nejasno, ko ga opazujemo skozi teleskope.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!