Savudrijski ribiči naleteli na redko ribo nenavadnega videza (VIDEO)

Svet 20. Jan 202320:22 0 komentarjev
Morski mesec
PROFIMEDIA

Savudrijski ribiči so med lovom 10 milj od obale opazili nenavadno ribo – morskega mesca (Mola mola). To je sicer avtohtona riba v Jadranskem morju, a v severnem Jadranu zelo redka.

Hrvaški ribiči so lovili morske liste, njihovo pozornost pa je pritegnila največja riba v družini loparjev – morski mesec (Mola mola), je objavil Aquarium Pula.

Gre za največjo ribo kostnico na svetu, ki lahko doseže več kot tri metre v dolžino. Zanimivo je, da ima zobe zraščene v kljun, usta pa vselej odprta. Morski mesec je avtohtona vrsta v Jadranskem morju in najpogosteje v severni Jadran zaide zaradi prehranjevanja. Hrani se predvsem z meduzami, zooplanktonom in nevretenčarji.

Latinsko ime Mola mola se po naše imenuje riba luna ali morski mesec, njeno uradno angleško ime pa je sunfish, torej sončna riba. Naši južni sosedje imajo zanjo izvirnejše ime – bucanj. Mola v latinščini pomeni mlinski kamen, zato lahko že iz imena sklepamo, da gre za veliko, okroglo in ploščato ribo, so o morskem mescu zapisali pri reviji Val navtika.

Riba je po videzu posebna, saj ima dve zelo veliki plavuti (hrbtno in podrepno), na drugi strani sta njeni prsni plavuti zelo majhni, ob tem pa nima repne plavuti. Zaradi tega je njena višina daljša od dolžine. Ima najmanj vretenc med vsemi ribami, prav zaradi zakrnelega repa.

V Jadranskem morju jih redko opazimo

Morski mesci živijo v subtropskih in tropskih morjih, na 200 metrih globine. Podnevi se zadržujejo blizu vodne gladine, kjer se pogosto pomešajo med jate meduz, velikokrat pa jih ljudje zamenjajo za morske pse, saj lahko plavajo s hrbtno plavutjo nad gladino.

Na severnem Jadranu so zelo redki in po slovenski zakonodaji spadajo med zaščitene živalske vrste. Naravni sovražniki te vrste so orke, veliki beli psi in tjulnji. Med vsemi vretenčarji na svetu samice proizvedejo največ jajčec, kar 300 milijonov. Riba za ribiče ni zanimiva, saj jo bolj množično lovijo le na Japonskem in v Tajvanu, kjer velja za poslastico. V preteklosti so meso ribe uporabljali za izdelavo lepila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!