V uničenju jezu na jugu Ukrajine umrlo 32 ljudi, še 39 je pogrešanih

Svet 05. Sep 202315:00 > 18:22 2 komentarja
Inna Varenytsia/REUTERS

V junijskem uničenju jezu Kahovka na jugu Ukrajine je umrlo 32 ljudi, še 39 jih pogrešajo, je pristojno ukrajinsko ministrstvo sporočilo črno statistiko.

Zaradi junijskega uničenja jezu Kahovka na reki Dneper na jugu Ukrajine je umrlo 32 ljudi, 28 jih je bilo poškodovanih, 39 pa jih je pogrešanih, je danes sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Ob tem je opozorilo, da se ti podatki nanašajo le na ozemlja pod nadzorom ukrajinskih sil in da točni podatki o številu žrtev ostajajo nejasni.

Po navedbah ministrstva v Kijevu namreč 68 odstotkov ozemlja, ki je bilo po uničenju jezu poplavljeno, nadzorujejo ruske sile. Poplave naj bi sicer skupno zajele 612 kvadratnih kilometrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jez hidroelektrarne v Novi Kahovki v regiji Herson na jugu Ukrajine je bil uničen 6. junija, sprti strani pa sta odgovornost za to pripisali druga drugi. Vode so poplavile obsežna območja, prisilile tisoče ljudi v evakuacijo in povzročile zaskrbljenost tako pred humanitarno kot okoljsko katastrofo.

Oleksandr Klymenko/REUTERS

Zelenski obiskal Bahmut

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obiskal vojake na fronti blizu mesta Bahmut na vzhodu države, potem ko je obrambno ministrstvo v Kijevu v ponedeljek sporočilo, da je bila ukrajinska vojska uspešna proti ruskim silam in si v bližini Bahmuta priborila nazaj nekaj ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski naj bi se seznanil s stanjem na fronti v Bahmutu, kjer že več mesecev potekajo intenzivni spopadi. Ukrajinski predsednik se je sestal s poveljniki vojaških enot in naslovil težave, s katerimi se soočajo.

V ponedeljek je Zelenski na družbenih omrežjih objavil tudi posnetek svojega obiska v neimenovanem kraju v regiji Doneck. V preteklem tednu so ukrajinske sile sicer osvobodile še tri kvadratne kilometre ozemlja v okolici Bahmuta, s čimer se je skupno območje okoli mesta, ki so ga ponovno zavzeli od začetka ukrajinske protiofenzive, povečalo na 47 kvadratnih kilometrov.

Od začetka protiofenzive naj bi sicer Ukrajina po besedah ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja izgubila 66.000 vojakov. Šojgu je ob tem dejal, da je Ukrajina v protiofenzivi utrpela ogromne izgube, ob tem pa da skuša Zahodu predstaviti delne uspehe, da bi še naprej prejemala vojaško pomoč. Šojgu je na današnji novinarski konferenci dejal še, da “ukrajinske oborožene sile v nobeni od smeri niso dosegle svojega cilja”, ter da so izgubile tudi večje število zahodnih oborožitvenih sistemov in druge opreme.

Trditev ruskega obrambnega ministra sicer ni mogoče neodvisno preveriti, tako Moskva kot Kijev pa sta pogosto nagnjena k pretiravanju, ko dajeta izjave o sovražnikovih izgubah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje