Zelenski ostro nad papeževo izjavo o “dvigu bele zastave in pogajanjih”

Svet 11. Mar 202412:12 6 komentarjev
PAPEŽ FRANČIŠEK IN VOLODIMIR ZELENSKI
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je ostro odzval na poziv papeža Frančiška, ki je dejal, da je treba "imeti pogum dvigniti belo zastavo in se pogajati". "Cerkev bi morala biti med ljudmi. In ne dva in pol tisoč kilometrov stran, nekje, virtualno posredovati med nekom, ki hoče živeti, in nekom, ki te hoče uničiti," se je odzval Zelenski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ostro zavrnil izjave papeža Frančiška, ki je pozval k pogajanjem z Rusijo za končanje vojne v Ukrajini. Papeževe besede so mnogi razumeli kot enostranski poziv Kijevu in celo kot poziv h kapitulaciji. V Moskvi pa menijo, da je bil papežev poziv namenjen Zahodu, naj opusti ambicije, da bi porazil Rusijo.

Frančišek je s svojimi izjavami poskrbel za razburjenje v Kijevu in naletel na neodobravanje med zahodnimi zavezniki, potem ko je v sobotnem intervjuju za švicarsko televizijo dejal, da je treba “imeti pogum dvigniti belo zastavo in se pogajati”.

“Cerkev bi morala biti med ljudmi. In ne dva in pol tisoč kilometrov stran, nekje, virtualno posredovati med nekom, ki hoče živeti, in nekom, ki te hoče uničiti,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v nedeljo dejal Zelenski v svojem rednem video nagovoru.

“Ko je rusko zlo 24. februarja (2022) začelo to vojno, so se vsi Ukrajinci postavili v bran. Kristjani, muslimani, Judje – vsi,” je še dejal Zelenski in se zahvalil vsem ukrajinskim duhovnikom, ki so na prvi bojni črti in podpirajo vojake.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je bila tako kot nekateri njeni zahodni kolegi kritična do papeževega poziva. Na nemški televiziji ARD je v nedeljo dejala, da ne razume njegovega stališča. “Mislim, da nekatere stvari lahko razumeš le, če jih vidiš sam,” je dodala Baerbock, ki je od začetka vojne pred več kot dvema letoma večkrat obiskala Kijev.

Ukrajina zaradi papeževih izjav na pogovor poklicala odposlanca Svetega sedeža

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je zaradi papeževih izjav na pogovor poklicalo vatikanskega odposlanca v Kijevu Visvaldasa Kulbokasa. “Zaradi izjav papeža Frančiška je bil apostolski nuncij povabljen na ukrajinsko zunanje ministrstvo,” je sporočilo ministrstvo v Kijevu in poudarilo, da so odposlancu izrazili razočaranje nad papeževimi besedami glede dviga bele zastave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik ZDA Joe Biden je medtem poudaril, da je doseganje miru v Ukrajini odvisno od Moskve. “Biden spoštuje papeža in se mu pridružuje v molitvah za mir v Ukrajini, ki bi ga lahko dosegli, če bi se Rusija odločila končati vojno. Na žalost še naprej ne vidimo znakov, da jo bi Moskva želela končati, zato smo zavezani podpirati Kijev pri njegovi obrambi,” je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočil predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je zavrnil izjave papeža Frančiška. “Kot si lahko predstavljate, se kancler glede tega vprašanja ne strinja s papežem,” je povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit.

Rusija: papeževe izjave poziv zahodnim zaveznikom

V Moskvi medtem ocenjujejo, da so papeževe izjave v resnici poziv zahodnim zaveznikom, naj priznajo, da jim je spodletelo.

“Po mojem mnenju papež Zahod poziva, naj opusti svoje ambicije in prizna, da se je motil,” je za italijansko tiskovno agencijo Ansa v nedeljo dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Zahod po njenih besedah izrablja Ukrajino v svojih ambicijah, da bi oslabil Rusije.

“Vsak strokovnjak, vsak politik, vsak diplomat danes razume”, da so razmere v Ukrajini v slepi ulici, je še dejala Zaharova in zatrdila, da Rusija nikoli ni odstopila od pogajanj.

Zelenski trdi, da se je napredovanje ruskih sil v Ukrajini ustavilo

“Naše poveljstvo, naša vojska je ustavila rusko napredovanje v vzhodni Ukrajini,” je za francosko televizijo BFM TV povedal Zelenski in dodal, da je položaj ukrajinskih sil sedaj veliko boljši kot v zadnjih treh mesecih.

Naznanil je, da Ukrajina gradi obrambne linije v dolžini več kot tisoč kilometrov. “Ko govorimo o gradnji utrdb, govorimo o stalnem procesu. Ne govorimo o nekaj kilometrih ali stotinah kilometrov, temveč o več kot tisoč kilometrih,” je nadaljeval in utrjevanje položajev ukrajinskih sil označil za zapleten proces.

“Biti morajo odporne proti vremenskim spremembam in vojaški opremi, ki se uporablja proti njim,” je pojasnil.

Na nedavno izjavo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da ne izključuje pošiljanja francoskih vojakov v Ukrajino, pa se je Zelenski odzval z besedami, da lahko francoska vojska ostane doma, dokler Ukrajina zadržuje rusko agresijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje