ZN o razmerah v Etiopiji: Konflikt bi se lahko razširil

Svet 18. Sep 202315:49 0 komentarjev
Etiopija
PROFIMEDIA

Na severu Etiopije prihaja do resnih kršitev človekovih pravic in določb mirovnega dogovora, ki ga je etiopska vlada novembra lani podpisala s tamkajšnjimi uporniki, je opozorila mednarodna komisija pod okriljem ZN. Konflikti bi se lahko razširili po vsej državi in ogrozili stabilnost celotne vzhodnoafriške regije, so posvarili.

“Sovražnosti v Etiopiji so dosegle nacionalne razsežnosti, pri čemer se število kršitev povečuje zlasti v regiji Amhara, vendar se nadaljujejo tudi drugod,” je v svojem najnovejšem poročilu o stanju v državi zapisala mednarodna komisija strokovnjakov za človekove pravice v Etiopiji pod okriljem urada ZN za človekove pravice (OHCHR).

Grozodejstva se nadaljujejo predvsem na severu države, v regijah Amhara in Tigray, kjer je od novembra 2020 do sklenitve mirovnega dogovora leta 2022 divjala krvava vojna med vladnimi silami in uporniško Tigraysko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF).

“Podpis sporazuma je sicer večinoma utišal puške in drugo orožje, ni pa rešil spora na severu države in ni prinesel celovitega miru,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja komisije Mohamed Chande Othman.

Poročilo komisije potrjuje, da vojaki iz sosednje Eritreje in pripadniki milic iz Amhare v Tigrayu še naprej izvajajo hude kršitve, “vključno s spolnim nasiljem in sistematičnim posiljevanjem žensk in deklet”.

Po mesecih napetosti v Amhari uvedli izredne razmere

Etiopska vlada je ob tem pred mesecem dni zaradi oboroženih spopadov med vojsko in lokalnimi milicami sprejela sklep o uvedbi izrednih razmer v Amhari. Napetosti med vlado v Adis Abebi in oboroženimi skupinami v tej regiji so sicer naraščale že nekaj mesecev pred tem.

Borci iz Amhare so se med letoma 2020 in 2022 borili na strani vlade proti upornikom iz sosednje regije Tigray. Po koncu tega konflikta pa je premier Abiy Ahmed na nezadovoljstvo nekaterih napovedal integracijo regionalnih sil v redne enote vojske. Milice iz Amhare še vedno obvladujejo zahodni del Tigraya, ki si ga prisvajata obe regiji.

Abiy Ahmed
PROFIMEDIA

Komisija ugotavlja tudi, da vladne sile v regiji Oromija v osrednji Etiopiji še vedno izvajajo aretacije in mučijo civiliste.

“Po vsej državi se še vedno dogajajo grozodejstva, vojni zločini in zločini proti človeštvu. Tveganj za Etiopijo, za stabilnost regije in za uresničevanje človekovih pravic v celotni vzhodni Afriki ni mogoče prezreti,” še navaja poročilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!