Znan ameriški teoretik zarot razglasil stečaj

Svet 02. Dec 202217:59 1 komentar
FILE PHOTO: Infowars founder Alex Jones speaks after appearing at his Sandy Hook defamation trial in Waterbury
Mike Segar/REUTERS

Alex Jones, ustanovitelj skrajno desne spletne strani Infowars in znan zanikovalec resnice, je učitelje in sorodnike otrok, ki so leta 2012 umrli v pokolu na osnovni šoli Sandy Hook, obtožil, da so plačani igralci. Pokol je označil za izmišljotino levičarjev, zaradi teh navedb pa so ga tožili starši umrlih otrok. Sodišče mu je letos naložilo plačilo odškodnine v višini skoraj ene milijarde dolarjev, Jones pa je zdaj razglasil stečaj.

Alex Jones je samostojni podjetnik, ustvarjalec in gostitelj spletnega portala skrajne desnice Infowars, ki vsebuje članke in dnevne videoposnetke njegovih komentarjev. 48-letnik večurno oddajo vodi šest dni na teden, pri tem pa svari pred apokalipso in se bori proti zlobnim sovražnikom iz ozadja.

Jones je v preteklosti močno namigoval na to, da so bile odmevne tragedije zlobne vladne zarote, katerih cilj je poostriti nadzor nad Američani. Kot take je označil celo teroristični napad 11. septembra pa bombni napad na Bostonski maraton in grozljiva množična streljanja.

Tožba zaradi zanikanja pokola na osnovni šoli

Kot neresnična je označil množična streljanja v Buffalu, New Yorku in Uvaldeju, že deset let pa Jones trdi tudi, da je bil zaigran pokol v šoli v Sandyju Hooku. Po prepričanju Jonesa je ta izmišljotina levičarjev, ki želijo prepovedati orožje, starši pa so plačani igralci.

Spomnimo, da je množični morilec leta 2012 na osnovni šoli Sandy Hook v zvezni državi Connecticut ubil dvajset otrok in šest odraslih. Zločin je pretresel ZDA, medtem ko je Alex Jones širil laži o dogodku, te pa so spodbudile nestrpneže, da so staršem ubitih otrok grozili, tudi s smrtjo. Med mrtvimi je bil 6-letni Jesse Lewis, sin Neila Heslina in Scarlett Lewis, ki sta vložila tožbo proti Alexu Jonesu.

Jones je sicer šele letos avgusta prvič priznal, da je bil pokol v Newtownu resničen, Heslin in Lewisova pa sta od njega zahtevala okrog 150 milijonov dolarjev odškodnine.

Oktobra je tožbo izgubil, sodišče pa mu je naložilo plačilo odškodnine družinam umrlih, v višini 965 milijonov dolarjev (dobrih 920 milijonov evrov).

Sky News danes navaja podatke sodišča, ki kažejo, da je Alex Jones razglasil stečaj, s čimer se je zaščitil pred upniki. Podatki kažejo tudi, da se skupna vrednost sredstev Jonesa giblje med enim in desetimi milijoni dolarjev, medtem ko ima med eno in desetimi milijardami dolarjev obveznosti. Stečajni postopek, ki ga je vložil Jones, omogoča podjetju ali posamezniku, da predloži načrt reorganizacije, ki bi dovoljeval nadaljevanje dejavnosti ob tem ko odplačuje dolgove.

FILE PHOTO: Alex Jones' trial at the Travis County Courthouse, Austin, Texas
Briana Sanchez/REUTERS

Antisemitski pogovor s Kanyem Westom

Alex Jones je bil umaknjen praktično iz vseh osrednjih družbenih medijev zaradi širjenja teorij zarote. Kljub temu Jones še vedno nadaljuje z oddajanjem svojih vsebin prek spleta.

Njegova oddaja Infowars je bila ponovno tarča kritik minuli četrtek, ko je v njej nastopil ameriški reper Kanye West. Sporni umetnik je med drugim hvalil nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, zanikal holokavst in znova postregel s kopico antisemitskih izjav. Nastopil je sicer s črno masko, ki mu je v celoti zakrivala obraz, medtem ko je dlani skrival v rokavicah.

West je zaradi objave svastike, prepletene z Davidovo zvezdo v tem tednu, ostal tudi brez svojega računa na družbenem omrežju Twitter. Da je bil račun v ZDA zelo priljubljenega zvezdnika, ki trenutno v javnosti uporablja ime Ye, zaradi vzpodbujanja k nasilju začasno zaprt, je sporočil lastnik in izvršni direktor Twitterja Elon Musk. Čeprav je bil vedno ostrega jezika, so se glasbenikove izjave v zadnjem času še občutno zaostrile ter postale močno rasistične in antisemitske. Zaradi njih je že izgubil milijonske pogodbe z več modnimi znamkami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje