Znanstveniki pričakujejo še več ekstremnih vremenskih pojavov

N1 video 18. Jul 202111:18 > 13:15 0 komentarjev
Neurje na Češkem
David W Cerny/REUTERS

Vročinski val, požari, poplave... V zadnjih tednih smo priča številnim ekstremnim vremenskim pojavom. Znanstveniki pravijo, da bo teh v prihodnje zaradi kombinacije različnih faktorjev - od globalnega segrevanja do vpliva lune - še več.

Vreme postaja osrednja tema v novicah. Pred tedni smo v Kanadi spremljali rekordno visoke temperature, sledili so obsežni požari. Češko je prizadel uničujoč tornado, Evropa pa se je znašla v primežu poplav. Bodo ekstremni vremenski pojavi postali stalnica? Znanstveniki in meteorologi opozarjajo, da jih lahko v prihodnje pričakujemo še več, poroča DW.

Ekstremno deževje bo pogostejše

“Ekstremno deževje bo pogostejše predvsem v toplejših državah,” je za DW pojasnil meteorolog Andreas Fink z Inštituta za tehnologijo. Eden od razlogov je nedvomno globalno segrevanje. Vsakič, ko se ozračje segreje za eno stopinjo Celzija, atmosfera posrka za okrog sedem odstotkov več vlage.

Več vlage in segrevanje pa bosta na dolgi rok vodila v več dežja, predvsem v obliki močnejših nalivov, se strinja dr. Sebastian Sippel s švicarskega inštituta za podnebno znanost.

Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Reuters
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Kraj Schuld (Wolfgang Rattay/REUTERS)
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Kraj Schuld. (Vir: REUTERS)
Nemčija poplave Nemčija poplave
Slikano v nemškem upravnem okrožju Köln (TWITTER/@BezRegKoeln)
Poplave v Nemčiji Poplave v Nemčiji
Posledice poplav v kraju Schuld. (Vir: REUTERS)
Nemčija Nemčija
Thilo Schmuelgen/REUTERS
Nemčija Nemčija
Rhein-Erft-Kreis/REUTERS
Nemčija Nemčija
Thilo Schmuelgen/REUTERS
poplave poplave
Yves Herman/REUTERS

Kako segrevanje ozračja vpliva na poplave?

  • zaradi segrevanje ozračja voda hitreje izpareva, kar povzroča pogostejši dež in sneg
  • toplejša atmosfera pomeni večjo vlago, ki poveča intenzivnost padavin
  • močnejše padavine pa prej kot rahel dež ustvarijo poplave, kot smo jim priča v Evropi, poroča BBC.

Vpliv zračnih tokov

Znanstveniki se strinjajo, da ne gre zanikati vpliva segrevanja ozračja na dogodke, ki smo jim priča. Niso pa še enotni, koliko so na poplave, ki so te dni prizadele Evropo, vplivali zračni tokovi, ki povzročajo hitro menjavo nizkega in visokega zračnega pritiska. Raziskovalec Andreas Fink verjame, da je zračni tok, ki poteka približno devet kilometrov nad severnim polom, izgubil zagon, kar vpliva na vreme daleč naokrog.

Raziskovalce pa pesti tudi vprašanje, koliko bodo v prihodnje na vreme na Zemlji vplivale nepravilnosti v lunini orbiti. Čeprav do teh pride le enkrat na 18 let, pa bi lahko v prihodnje občutno vplivale na dvig gladine morja, piše DW.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!