Znova opazili kitajske vohunske balone, a tokrat ne nad ZDA

Svet 06. Jan 202407:12 1 komentar
KITAJSKI BALON
Kitajski balon nad ZDA, februar 2023. (Foto: PROFIMEDIA)

Lankega februarja je Kitajska močno razburila, ko je nad ZDA poslala vohunski balon. Kot kaže, so baloni znova v zraku, tokrat naj bi jih opazili nad Tajvanom.

Kitajski vohunski baloni so se vrnili, a tokrat ne letijo nad ZDA, pač pa nad Tajvanom.

Tajvansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so v svojem zračnem prostoru v zadnjem mesecu opazili več kot deset kitajskih vohunskih balonov. Tja so prileteli čez tajvansko ožino, ki leži med otokom in celino, nato pa izginili.

Samo v četrtek so s kitajske obale proti Tajvanu poleteli štirje baloni. Kasneje so tri izmed njih opazili v neposredni bližini zračne baze majorja Ching Chuan Kanga. Dan pred tem, v sredo, je tajvanska zračna obramba v zraku opazila tri kitajske vohunske balone, ki so leteli na višini 11.000, 7.300 in 4.500 metrov. Še enega so nad otokom opazili v torek.

Tajvanski obrambni minister major general Sun Li-fang je dejal, da kitajske naprave pozorno spremljajo in analizirajo njihove poti, je poročal New York Times. Zadnjih preletov na obrambnem ministrstvu še niso komentirali.

Baloni nad Tajvanom povezani z volitvami?

Varnostni strokovnjaki pa opozarjajo, da bi bili lahko baloni povezani s prihajajočimi parlamentarnimi volitvami v Tajvanu, ki so napovedane za soboto, 13. januarja. “Kitajska želi pred volitvami  doseči zastraševalni učinek, morda ne bi bilo slabo, če bi svoja dejanja nekoliko omilila,” meni znanstveni sodelavec na tajvanskem inštitutu za nacionalno obrambo in varnostne raziskave Ko Yong-Sen. Dodal je, da se je Kitajska za ustrahovanje z baloni odločila, ker so manj intenzivni od letal ali ladij.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok v okviru politike ene Kitajske še naprej obravnava kot del svojega ozemlja.

Kitajski vohunski baloni so širši javnosti postali znani lansko leto, ko se je eden izmed njih pojavil nad celinskimi ZDA. Kitajska je sprva dejala, da gre za napravo za spremljanje vremena, več ameriških uradnikov pa je menilo, da kitajska vlada s preletom zbira tajne obveščevalne podatke, zato so ga po  nekaj dneh v zraku sestrelili. Situacija je nato še dodatno omajala odnose med velesilama.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje