Kitajski vohunski balon naj bi zbiral zaupne vojaške podatke ZDA

Svet 03. Apr 202318:53 10 komentarjev
KITAJSKI VOHUNSKI/METEOROLOŠKI BALON
Randall Hill/REUTERS

Kitajski vohunski balon, ki je v začetku leta potoval čez zračni prostor ZDA, naj bi po podatkih virov ameriškega CNN posnel fotografije in zbral nekatere zaupne podatke ameriških vojaških lokacij. Kitajska še vedno vztraja, da je šlo za vremenski balon.

Kitajski vohunski balon, ki je v začetku leta potoval čez zračni prostor ZDA, je posnel fotografije in zbral nekatere zaupne podatke ameriških vojaških lokacij, je CNN-u zaupal njihov vir.

Kot je povedal vir, je balon podatke v realnem času posredoval Pekingu. Ameriška vlada še vedno ne ve, ali je kitajska vlada z balona lahko zbrisala podatke, zaradi česar ostaja odprto vprašanje, ali ima Kitajska v lasti zaupne podatke, za katere ZDA ne vedo.

Podatki, ki jih je Kitajska zbrala, pa ameriških oblasti ne skrbijo pretirano, saj naj podatki ne bi bili pretirano bolj podrobni kot to, kar lahko na podobnih lokacijah sicer izvedo kitajski sateliti. ZDA so prav tako vedele za pot balona in so tako lahko zaščitile občutljiva mesta ter onemogočile določene signale, še preden jih je balon lahko sprejel.

Balon je v ameriški zračni prostor nad Aljasko vstopil konec januarja, nato pa se je premaknil proti Kanadi in ameriški zvezni državi Montana. V Montani je tudi ena od ameriških zračnih baz, zaradi česar so ameriške oblasti menile, da balon bdi nad pomembnimi strateškimi vojaškimi točkami. 4. februarja so ZDA balon sestrelile, kar je še zaostrilo odnose med ZDA in Kitajsko.

Kitajski program nadzora z baloni vključuje več podobnih balonov in se deloma izvaja iz kitajske province Hainan. Natančna velikost flote ameriškim oblastem ni znana, a program je po virih CNN v zadnjih letih izvedel najmanj 24 misij nad vsaj petimi celinami. Okrog šest od teh misij je Kitajska izvedla v ameriškem zračnem prostoru.

Kitajska vztraja, da je bil balon v resnici civilno plovilo, namenjeno vremenskim raziskavam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje