Fajon po srečanju zunanjih ministrov: Strinjali smo se, da je režim Putina načet

Svet 26. Jun 202312:11 > 17:46 4 komentarji
Zunanji ministri
Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve/TWITTER

V Luxembourgu je potekalo zasedanje ministrov za zunanje zadeve držav Evropske unije, ki se ga je udeležila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. Po zasedanju je poudarila, da "moramo biti pripravljeni na daljše obdobje nestabilnosti v Rusiji".

“Nujno je doseči deeskalacijo napetosti, varnost državljanov,” je o razmerah na Zahodnem Balkanu oziroma znova zelo napetih odnosih med Srbijo in Kosovom pred začetkom današnjega zasedanja zunanjih ministrov držav EU komentirala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Razmere je opisala kot “zelo zaskrbljujoče”.

Obe državi je pozvala k takojšni umiritvi razmer in zagotovitvi varnosti za ljudi. “Nujno je, da Kosovo čim prej ponovi volitve na severu Kosova. Pozdravljam izpustitev treh Kosovarjev s strani Srbije. Gre za pozitiven korak, kateremu, upam, sledijo podobni. EU pa mora z verodostojno širitveno politiko povrniti zaupanje ljudi, predvsem mladih, v integracijske procese. Ljudje morajo začutiti, da je EU prava pot za izboljšanje blaginje in varnosti.”

Tudi hrvaški minister Radman Grlić je med drugim pozval k izpustitvi treh kosovskih policistov, ki so jih srbski policisti zajeli sredi junija. Da se bodo kosovski specialci zagovarjali na svobodi in ne iz pripora, je sicer prav danes sporočilo višje sodišče v Kraljevu.

Znova zelo zaostreni odnosi med Beogradom in Prištino so bili ena od točk, ki je bila na dnevnem redu današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU, pri čemer jim je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell predstavil potek četrtkovih pogovorov s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Zunanji ministri poleg Srbije in Kosova so danes razpravljali še o nadaljnji podpori Ukrajini pri njenem spopadanju z rusko agresijo ter zagotavljanju odgovornosti za zločine v Ukrajini. Prek videopovezave jih je nagovoril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, člani sveta pa so mu zagotovili nadaljnjo pomoč in poudarili, da ima mirovni načrt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega široko mednarodno podporo.

Po pričakovanjih je bila tema pogovorov tudi upor najemniške vojske Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina proti ruskemu vojaškemu vodstvu. “Kljub zaskrbljujočim dogodkom v Rusiji, ki kažejo, kako nevarna je vojna za ves svet, moramo ostati osredotočeni na agresijo in nadaljevati s pomočjo Ukrajini, tudi s povišanjem sredstev v okviru Evropskega mirovnega instrumenta, ter storiti vse za pravičen mir. Okrepiti moramo varnost jedrske elektrarne Zaporožje, kjer se stopnjujejo napetosti, in poskrbeti za to, da bodo storilci kaznivih dejanj odgovarjali za zločine v Ukrajini,” je dejala ministrica Fajon.

Po zasedanju zunanjih ministrov je ocenila, da je mir po zadnjih dogodkih v Rusiji za zdaj mogoče vzpostavljen le navidezno. Po njenih besedah so se zunanji ministri strinjali, da je Putinov režim očitno načet in da “poskusov takšnih uporov ni mogoče izključiti niti v prihodnje”. Poudarila je, da je treba biti pripravljen na daljše obdobje nestabilnosti v Rusiji, ob tem pa spomnila na nedeljsko sejo sveta za nacionalno varnost v ožji sestavi, ki je ugotovil, da zadnji dogodki v Rusiji nimajo neposrednih nacionalno-varnostnih implikacij za Slovenijo.

Ministrica Fajon je pred začetkom srečanja v izjavi za tuje medije povedala še, da bo kolege ministre obvestila o uspešni konferenci, ki je maja potekala v Ljubljani in v sklopu katere so delegati oblikovali besedilo konvencije, ki bo državam omogočila mednarodno sodelovanje pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov. “Konvencija predstavlja zgodovinski korak na področju pregona vojnih zločincev, genocida in najhujših mednarodnih grozot, ” je poudarila.

Po besedah ministrice Fajon je prav tako pomembno, da EU – v luči konfliktov – išče nova partnerstva v svetu. Kot je povedala, so se ministri danes pripravljali na julijsko srečanje EU in regionalnega bloka Skupnost latinskoameriški in karibskih držav (Celac), ki povezuje več kot 30 držav.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje