Župana New Yorka zaradi sumov korupcije pri financiranju kampanje preiskuje FBI

Svet 11. Nov 202311:11 0 komentarjev
Eric Adams
Foto: PROFIMEDIA

Ameriški FBI preiskuje sume korupcije pri financiranju politične kampanje newyorškega župana Erica Adamsa. Preiskovalci ugotavljajo, ali je Adams med župansko kampanjo leta 2021 na nedovoljen način dobil denar od agentov turške vlade. Župan povezav s Turčijo ne skriva, vendar vztraja, da v afero ni vpleten.

Ameriški zvezni policisti so v petek newyorškemu županu Ericu Adamsu zasegli telefone in druge mobilne elektronske naprave v okviru zvezne preiskave suma korupcije pri financiranju njegove politične kampanje, poročajo newyorški mediji. Časnik New York Post piše, da so županu zasegli dva telefona in tablico.

FBI preiskuje, ali je Adams med župansko kampanjo leta 2021 dobil denar od agentov turške vlade in drugih. Županov odvetnik Boyd Johnson je dejal, da Adams sodeluje s preiskavo, ki je ugotovila, da je oseba blizu njega ravnala neprimerno.

Johnson je dejal, da so agenti FBI pristopili k 63-letnemu županu po dogodku na Newyorški univerzi v ponedeljek. Adams jim je po besedah odvetnika nemudoma predal elektronske naprave, župan pa naj ne bi bil predmet preiskave in z njo sodeluje. Elektronske naprave je že dobil nazaj.

New York Post poroča, da ljudje iz županovih krogov trdijo, da agentom FBI ni bilo potrebno uprizarjati škandala na ulici z nalogom za preiskavo, ampak naj bi to storili po nalogu nadrejenih zaradi tega, ker je Adams kritik zvezne vlade glede krize z migranti, ki so preplavili mesto. Adams je pred tednom dni nenadoma zapustil konferenco v Beli hiši o vprašanju migracij, ker je FBI izvedel hiško preiskavo pri njegovi 25-letni sodelavki Brianni Suggs.

Agenti FBI so pri njej iskali dokumente o donacijah in informacije o potovanju uslužbencev kampanje v Turčijo. Preiskujejo ali je podjetje KSK Construction skupaj z neimenovanimi državnimi uradniki Turčije nakazalo denar Adamsovi kampanji v prepovedani shemi. Adams svojih povezav s Turčijo ne skriva in se je večkrat pohvalil, da je verjetno edini župan v zgodovini New Yorka, ki je to državo obiskal večkrat. Vendar pa vztraja, da v afero ni vpleten.

Tožilec Manhattna Alvin Bragg, ki je zaslovel s pregonom bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi plačil pornografski igralki za molk o spolnem razmerju, je julija vložil obtožnice proti nekdanjemu poveljniku policije, gradbenemu podjetju in petim posameznikom zaradi nepravilnega financiranja Adamsove kampanje za župana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!