Zvezdniki pozvali k izpustitvi iranske igralke, ki je podprla protestnike

Svet 22. Dec 202212:22 0 komentarjev
Taraneh Alidoosti
Taraneh Alidoosti/INSTAGRAM

Filmski zvezdniki so iranski državni vrh pozvali, naj izpusti igralko Taraneh Alidoosti, ki je podprla protestniško gibanje. Pozivu k igralkini izpustitvi se je pridružil tudi sindikat kulture in narave Glosa.

Več uglednih osebnosti iz sveta filma je v sredo pozvalo Iran, naj izpusti igralko Taraneh Alidoosti, ki so jo zaprli zaradi podpore trimesečnega protestnega gibanja v državi. Med zvezdniki, ki so podpisali poziv, so igralci Emma Thompson, Penelope Cruz, Kate Winslet in Ian McKellen ter režiserja Ken Loach in Mike Leigh.

“Kot člani mednarodne umetniške skupnosti zahtevamo takojšnjo izpustitev z oskarjem nagrajene igralke, matere in aktivistke Taraneh Alidoosti, ki so jo aretirali 17. decembra in odpeljali v pripor v zaporu Evin v Iranu, kjer je zaprtih tudi veliko drugih političnih zapornikov,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v pismu.

Kot so poročali uradni mediji, so 38-letno Alidoosti aretirali v soboto, potem ko je objavila vrsto objav na družabnih omrežjih, v katerih je podpirala protestno gibanje – med drugim si je odstranila naglavno ruto in obsodila usmrtitev protestnikov.

Igralka je ena najuglednejših osebnosti, ki jih je aretiral iranski režim, ki je sicer priprl tudi odvetnike, kulturnike, novinarje in aktiviste.

“Iranske oblasti so se strateško odločile, da Taraneh aretirajo pred božičem, da bi na ta način odvrnili pozornost njenih mednarodnih kolegov,” piše v pismu.

“Vendar se to ni zgodilo. Ogorčeni smo. Taraneh Alidoosti ima, tako kot vsi državljani Irana, pravico do svobode izražanja, svobode združevanja in svobode pred samovoljnimi aretacijami in pridržanji. V tem smo solidarni z njo in zahtevamo njeno takojšnjo izpustitev in varno vrnitev k družini,” so še zapisali.

Islamsko republiko pretresajo protesti od sredine septembra, ko je v policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini. Policija jo je aretirala zaradi domnevnega kršenja strogih iranskih pravil oblačenja za ženske. Kot so prejšnji mesec sporočili Združeni narodi, je bilo od začetka nemirov po vsej državi aretiranih najmanj 14.000 ljudi.

ZDA so v torek obsodile aretacijo Alidoosti kot “del prizadevanj režima za sejanje strahu in zatiranje miroljubnih protestov”. Odprto pismo filmskih zvezdnikov pa je nastalo po tem, ko je režiser filma Prodajalec Asghar Farhadi na Instagramu zahteval njeno izpustitev.

Preden je mednarodno zaslovela, je Alidoosti nastopila v dveh Farhadijevih najzgodnejših filmih, Lepo mesto (2004) in Fireworks Wednesday (2006). Leta 2009 je zaigrala v filmu About Elly, ki je Farhadiju prinesel srebrnega medveda za najboljšega režiserja na berlinskem filmskem festivalu, leta 2016 pa sta se ponovno združila v Prodajalcu. Film je leta 2017 osvojil oskarja za najboljši tujejezični film.

Kot član Mednarodne zveze uprizoritvenih umetnikov FIA, ki zastopa več kot 85 sindikatov, cehov in poklicnih združenj igralcev v približno 70 državah, se je pozivu po igralkini izpustitvi pridružil tudi sindikat kulture in narave Glosa. Poziv je naslovil na veleposlaništvo Islamske republike Iran v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!