“Janša je s tem potrdil, da ostaja”

Evropske Volitve 15. Jun 202405:40 22 komentarjev

V Sloveniji bosta zdaj sledili dve leti združevanja in razdruževanja strank, ocenjuje po volitvah in referendumih Tanja Starič. Polona Fijavž pravi, da "neresnost nekaterih političnih akterjev, Goloba pred volitvami in Janše po volitvah", človeka prav prizadene. Alenka Arko pa si postavlja vprašanje, kako močne bodo sredobežne sile v Evropski uniji, tiste sile, ki bodo hotele, da je EU šibkejša.

Ozadje nedeljskih volitev. Kaj vemo in predvsem – česa ne vemo. Katera so odprta vprašanja? Kaj so neznanke? V N1 podkastu pojasnjujejo Tanja Starič, voditeljica Odmevov na TV Slovenija in dolgoletna novinarka s področja notranje politike, tudi soustvarjalka podkasta o politiki Umetnost možnega; Alenka Arko, dolgoletna urednica in voditeljica oddaje Preverjeno, ki zdaj na POP TV spremlja evropske teme in EU; in Polona Fijavž, odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija, dolgoletna dopisnica iz Nemčije in dobra poznavalka mednarodnih odnosov in zunanje politike.

Kaj se bo dogajalo v Sloveniji in kaj v EU? Kaj sledi po tem tednu? Katere sile vlečejo evropskost iz Evrope? Kako pomembno bo za Evropo dogajanje v Franciji? Kaj se dogaja v Nemčiji? Kaj naj s temi rezultati referendumov, ki so bili v nedeljo v Sloveniji? Kaj je s polarizacijo pri nas? Možnost velike koalicije v Sloveniji? Kako razložiti pohod črnosrajčnikov po Ljubljani? … Nekaj poudarkov iz pogovora:

“Mislim, da so porazne, da so grozljive”

Polona Fijavž o predsedniku vlade Robertu Golobu, ki gre na tekmo Luke Dončića, ne pa na mirovno konferenco za Ukrajino: “Se mi zdi, da je to signal, ki je v tem trenutku napačen. Ukrajina potrebuje podporo, če ne v vojaški opremi ali denarju, ki ga države nimajo več ali pa ga ne bodo imele toliko kot v preteklosti … je potrebna vsaj neka simbolna podpora. Odreči podporo Ukrajini v tem trenutku, da si ogledaš tekmo, se mi ne zdi niti oportuno niti pametno.”

Polona Fijavž o minulih evropskih volitvah: “Teh volitev sploh ne vidim kot pozitivnih, jaz se tu ne strinjam. Mislim, da so porazne, da so grozljive; da je ta protievropski občutek to, kar so volilci dali od sebe …”

Koliko časa bo Janša ostal na čelu SDS

Tanja Starič o notranji politiki v Sloveniji v naslednjih dveh letih: “Mislim, da bosta naslednji dve leti v znamenju združevanja, razdruževanja, sestavljanja zavezništev. Ker v nasprotnem primeru je sporočilo teh volitev zelo jasno, kaj se bo zgodilo. Doslej so bili vsi poskusi, ta leva sredina od razpada LDS, od tega je že 20 let, ne najde te vodilne stranke, okrog katere bi nastajale koalicije leve sredine.”

Tanja Starič o Janši in prihodnosti: “V zadnjih letih je postalo vse močnejše vprašanje, koliko časa bo Janša kot nesporni vodja desnega političnega pola, ki definira celotno politiko, saj vemo, da so volitve Janša – Antijanša, še ostal na čelu stranke. Poznamo zgodbo z Logarjem, poznamo zgodbo z NSi. No, Janša je s tem (s temi volitvami, op. a.) potrdil, da ostaja.”

Kako močne bodo sredobežne sile v EU

Alenka Arko o EU po evropskih volitvah:  “To je temeljno, kar me skrbi – kako močne bodo te sredobežne sile, te, ki bodo vlekle ven, ki bodo krepkejše, ki bodo hotele, da je manj močna EU in da spet nacionalne države dobijo različne suverenosti nazaj.”

Alenka Arko o aktualnem dogajanju v Franciji: “Vprašanje, kako, če bo ta sistem, ki je doslej deloval kot nekakšen sanitarni kordon, spet deloval proti skrajni desnici v Franciji. To se mi zdi zanimivo, ker se podobne stvari lahko zgodijo tudi v Evropskem parlamentu.”

starič arko fijavž lovec
Ob robu snemanja (Foto: Jan Gregorc/N1)

Celoten pogovor lahko gledate ali poslušate v posnetku na vrhu strani. Posnele smo ga v četrtek, analiza je dolga dobro uro. Spodaj pa vam v branje in gledanje/poslušanje ponujamo še nekatere druge vsebine, o katerih tudi govorimo v tokratnem podkastu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje