Janšo za evropskega komisarja?

Evropske Volitve 18. Maj 202405:30 26 komentarjev

Bi za evropskega komisarja poslali Janeza Janšo in se s tem rešili več stvari hkrati? Katere stvari? Kateri resor bi zasedel? "Mogoče obrambni resor." Na kaj želi dr. Marko Lovec s tem opozoriti? Kakšni so problemi slovenske evropske politike? Kaj smo delali narobe zadnjih 15 let? In kaj morate vedeti pred tokratnimi evropskimi volitvami?

V kakšnem stanju je Evropska unija (EU)? Kakšno kampanjo gledamo? Kako ocenjuje dosedanje poteze strank v Sloveniji? Česa se v naši državi premalo zavedamo?  Dr. Marko Lovec, politolog s Katedre za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede v Ljubljani, v pogovoru za N1 razloži evropske volitve in EU. Pogovor lahko poslušate ali gledate v zgornjem posnetku.

V njem izveste tudi, zelo neposredno, zakaj je EU pomembna, kaj je “vlaga”, ki udarja čez njene stene (prispodobo smo si izposodili pri dopisnici RTV iz Bruslja Mojci Širok), katere bolezni pestijo Evropo, kakšne so diagnoze, vzroki in rešitve. Polarizacija, radikalizacija, odziv na migracije, vpliv Rusije, Evropa v globalni gospodarski tekmi …? Kdo so zeleni v Sloveniji? Kaj se dogaja na levem polu? Zakaj je glasovnica za evropske volitve v Sloveniji posebna? Kje se vidi, da je politika res umetnost možnega? Kakšen je sedanji slovenski komisar? Vsi odgovori, pojasnila, relevantne razlage in predvolilna analiza o EU so v zgornjem posnetku.

marko lovec
Dr. Marko Lovec (Foto: Uroš Kokol/N1)

Na N1 bomo evropske volitve in kampanjo pred njimi podrobno spremljali. Relevantne informacije in članke lahko preberete v naši posebni rubriki: Evropske volitve. Spodaj vam v branje ponujamo še nekaj vsebin, ki jih omenimo v podkastu, v ogled pa nekaj zadnjih N1 podkastov.

NE SPREGLEJTE

POGLEJTE ŠE PODKASTE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje