Anže Logar za N1 razkril, da se je zavzemal za odstop ministra Andreja Vizjaka

N1 video 02. Sep 202217:21 31 komentarjev

"Ko slišim takšne prijateljske pogovore, dobim ošpice," je v soočenju z Natašo Pirc Musar v N1 STUDIO povedal Anže Logar in razkril, da se je po aferi Vizjak-Petan zavzemal za odstop tedanjega okoljskega ministra v Janševi vladi Andreja Vizjaka, ki tako kot Logar prihaja iz stranke SDS. Stranka je menila drugače in Vizjaka, ki je preživel tudi interpelacijo, branila. Kot kaže, pa Logar v predsedniški tekmi ne more računati na podporo Nove Slovenije, tako kot Nataša Pirc Musar ne more računati na podporo Levice, kjer so ji že pred časom povedali, da je zanje "preveč liberalna". Ali je po umiku Marte Kos iz predsedniške tekme Gibanje Svoboda poklicalo Natašo Pirc Musar? In kako bodoča predsedniška kandidata razumeta umik Marte Kos?

“Iz Gibanja Svoboda se še niso oglasili, tudi jaz jih nisem kontaktirala,” je Nataša Pirc Musar, ki namerava kandidirati za predsednico republike, v soočenju z Anžetom Logarjem na N1 odgovorila na vprašanje, ali po izstopu Marte Kos iz predsedniške tekme računa na podporo vladajoče stranke.

Zanikala je, kar je neuradno mogoče slišati na političnem parketu, da ji je bila podpora Svobode obljubljena že pred časom, a se je potem za vstop v predsedniško tekmo odločila podpredsednica te stranke Marta Kos. “Z Robertom Golobom se nisem nikoli pogovarjala o predsedniških volitvah,” je zatrdila. 

A dejstvo je, da lahko umik Marte Kos iz predsedniške tekme premeša karte. Pogosta ocena med poznavalci političnih razmerij je, da se je Pirc Musar zdaj odprla priložnost za zmago v prvem krogu. “Zagotovo z Marto Kos nagovarjava isto volilno telo. Prepričana sem tudi, da bo precej volilcev, ki bi volili njo, volilo zame. Koliko se bo volilno telo obrnilo, kako bo s podporo Ivu Vajglu in denimo Vladimirju Prebiliču, če bosta kandidata, pa ne znam napovedati. Zagotovo pa bi bila zmage že v prvem krogu vesela, čeprav bi si kot priznanje štela tudi uvrstitev v drugega,” pravi nekdanja informacijska pooblaščenka in odvetnica.

Zakaj se je Marta Kos umaknila iz predsedniške tekme, ne Pirc Musar ne Logar nista ugibala. Pirc Musar je povedala, da z Marto Kos ostajata prijateljici. Logar pa je dejal: “Z Marto Kos sem se pogovarjal na prazniku žlikrofov v Idriji, takrat se mi je zdela še zelo odločena, da gre naprej, da tečemo skupaj do prvega kroga. Takrat sem jo tudi povabil, če gre z mano na Triglav. Je bila kar zagreta, da bi šla skupaj. Srečal sem se z njo na Blejskem strateškem forumu, kjer sva se pogovarjala tudi o tem, da je lepo, da se normalno pogovarjamo in družimo. Nato pa je sledil ta šok, ki ga ne znam razložiti.”

Logar o aferi Vizjak-Petan: “Ko slišim takšne prijateljske pogovore, dobim ošpice”

Anže Logar je v N1 STUDIO ekskluzivno potrdil, da se je v času Janševe vlade zavzemal za odstop tedanjega okoljskega ministra Andreja Vizjaka. In sicer po tem, ko je v javnost prišel posnetek pogovora med Vizjakom in Bojanom Petanom, v katerem Vizjak v funkciji gospodarskega ministra v času prve Janševe vlade Petana prepričuje, da je “glupo” z denarjem Term Čatež izvesti odkup lastnih delnic, saj da bi lahko Terme ta denar namenile za investicije. V aferi Vizjak-Petan je med drugim javnost šokirala tudi domačnost pogovora med ministrom in podjetnikom, ki ga je SDS zmeraj prikazovala kot nasprotnika, pogosto Vizjakovo preklinjanje in njegove izjave tipa “veš, da bomo kateremu sodniku tudi jajca strli”.

Že ob izbruhu te afere se je neuradno govorilo, da se je Logar v SDS zavzemal za Vizjakov odstop, vendar volje za to v SDS ni bilo, tudi pri predsedniku stranke ne. Kot je znano, je prejšnja opozicija zoper Vizjaka vložila tudi interpelacijo, a jo je nekdanji okoljski minister preživel, SDS ga je v parlamentu odločno branila. Logar do zdaj nikoli ni potrdil neuradnih informacij, da je imel v stranki o tem ločeno mnenje in da se je zavzemal za Vizjakov odstop.

Zdaj pa je v N1 STUDIO to potrdil in pojasnil: “Ja, v tej smeri je bil moj razmislek. Takšno je moje videnje obveznosti nekoga, ki je prevzel neko politično funkcijo.” Dodal je, da je kot poslanec vodil preiskovalno komisijo o bančni kriminaliteti. “O gospodu Petanu je bilo kar nekaj dokumentov in dobim ošpice, ko slišim takšne prijateljske pogovore.”

Čeprav je predsednik sveta SDS, poslanec te stranke, njen nekdanji minister … se Logar pred letošnjimi predsedniškimi volitvami trudi umikati iz dnevne politike in se celo distancirati od stranke, katere pomembni član je sicer. Da mu je stranka pomagala zbirati podpise za vložitev kandidature, je v N1 STUDIO Logar potrdil. Na vprašanje, ali bo prispeval svoj podpis za tri referendume, ki jih zahteva SDS (o zakonu o vladi, o zakonu o RTV Slovenija in o spremembi zakona o dolgotrajni oskrbi), pa je odgovoril, da “podpisov ni dal in jih tudi ne bo. V to kampanjo sem vstopil resno, odločil sem se za zbiranje podpisov. Največ mi pomeni neposreden stik z volilci in jasno sem povedal, da bom v času kampanje vse sile usmeril zgolj k prepričevanju volilcev”.

Drugo vprašanje pa je, ali lahko Logar poleg podpore SDS računa tudi na podporo Nove Slovenije, v prejšnji vladi koalicijske partnerice stranke Janeza Janše. Neuradne napovedi iz NSi namreč pravijo, da njihova stranka, tudi če ne bo imela svojega kandidata, Logarjeve kandidature ne bo podprla. Podpredsednik SDS Aleš Hojs je v Odmevih pred nedavnim dejal, da pričakujejo podporo NSi njihovemu kandidatu Logarju. Na vprašanje, kako si razlaga morebitno nepodporo Nove Slovenije, Logar ni odgovoril, dejal je le, da bi je bil vesel, da pa je to odločitev stranke.

Sprejema v Ruski dači za olimpijke ne bo

Ko je Nataša Pirc Musar napovedala svojo kandidaturo, je v neformalnem pogovoru z novinarji, ki pa je bil posnet, med drugim dejala tudi, da bi morebitno podporo Levice njeni kandidaturi zavrnila, ker da so stališča Levice preveč odmaknjena od njenih vrednot. Na vprašanje, ali je svoje stališče pripravljena potrditi in v kamero izreči tudi uradno, je v N1 STUDIO odgovorila, da je bila ta njena sicer ‘off the record’ izjava reakcija na pretekle navedbe Levice.

“Levica mi je povsem korektno sporočila, da so moja stališča preveč liberalna za podporo njihove stranke. Vendarle menim, da imamo tudi nekaj skupnih stališč, sploh ko gre za vprašanja delavcev in socialno politiko. Njihove podpore bi bila vesela,” je povedala in dodala, da pa se z nobenim strankarskim programom ne more poistovetiti popolnoma.

Gotovo pa je že, da v Ruski dači, ki je v lasti Aleša Musarja in Nataše Pirc Musar in kjer bi moral v soboto potekati sprejem slovenskih olimpijk, tega sprejema ne bo. To je zaradi kandidature Pirc Musar za predsednico sprožilo kar nekaj ostrih odzivov. Kot je povedala v N1 STUDIO, tega sprejema zdaj ne bo, ker ga je odpovedal organizator, torej Olimpijski komite Slovenije (OKS). V OKS so pojasnili, “da so postali orodje za obračunavanje med političnimi strankami, predmet negodovanja nekaterih sponzorjev OKS in negativnega razmišljanja nekaterih javnosti” ter dodali, da se bojijo, da bi se zaradi različnih reakcij v javnosti olimpijke počutile neprijetno.

Nataša Pirc Musar je dejala, da “gre za tradicionalni dogodek, imeli smo ga že lani, sem članica komisije za enakost spolov pri slovenskem olimpijskem komiteju. Želeli smo dati poudarek ženskam v športu.”

Podkast: Oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje