Domačini izkazujejo hvaležnost gasilcem (VIDEO)

N1 video 22. Jul 202214:37 > 15:13 0 komentarjev

Domačini številnih vasi na Krasu, ki jih ogroža požar, so iz srca hvaležni gasilcem, ki se že od petka borijo z ognjenimi zublji in se trudijo zaščititi domove prebivalcev. Svojo hvaležnost izkazujejo s pomočjo donacijami in napisi, ki jih je mogoče videti širom Krasa. Strah med ljudmi ostaja, nekateri imajo, kot pripovedujejo za N1, nenehno pripravljene nahrbtnike z najnujnejšim, če bi bilo treba na hitro zapustiti dom. Pogledujejo pa tudi proti visoki in suhi travi v neposredni bližini njihovih hiš in se sprašujejo: verjetno bi morali zanjo skrbeti, pa čeprav je sosedova, kajti če zagori, bo zagorela tudi moja hiša.

“Veseli smo, da so nas gasilci rešili ognja, obvarovali našo, pa tudi druge vasi. V Opatjem selu ognja dejansko ni bilo, okrog pa. Vemo, kaj se je zgodilo in predpostavljamo, zakaj je do tega prišla, a trditi tega ne moremo,” je za N1 povedal prebivalec Opatjega sela Aleksander Zavadlav. Dve uri po tej njegovi izjavi, so zaradi ognja, ki se še ne umirja, poleg Nova vsi in Hudega Loga evakuirali tudi Opatje selo.

Kot je povedal Zavadlav, si ljudje med seboj ves čas pomagajo. Logistični center se nahaja prav v Opatjem selu, zato tja prihajajo tudi ljudje iz drugih ogroženih vasi na Krasu. “Vsem pomagamo, če le moremo. ima je bilo res veliko – imeli smo ga v očeh, ustih, grlu … Danes se da dihati in pogovarjati,” je dodal.

Ker njegova hiša leži ob cesti, tudi ponoči ni miru, pravzaprav je pravi direndaj, pravi Zavadlav, saj mimo vozijo gasilska vozila. “A to razumemo, vemo, da je situacija taka in se nič ne jezimo,” je zaključil.

Morda bi res morali urejati tudi sosedovo suho travo

Domačinka Ema iz Mirna, ki ji je požar prišel čisto blizu hiše, je dejala, da je bila izkušnja kar grozljiva, saj ne veš, kaj storiti. “To je takšna sila, takšna moč, da ne veš, a tečeš, ali sploh ima smisel, da tečeš. Ali pograbiš živali, ali pograbiš stvari, koga rešuješ? Saj ti ni do premoženja, to je hiša, ampak to je dom.”

V neposredni bližini njenega doma je visoka in suha trava. Nikoli se je ni dotaknila, ker ni njena, priznava, a danes, kot pripoveduje v spodnjem videu, razume, da bi bilo potrebno za visoko in suho travo vseeno skrbeti ne glede na to, čigava je. Kaj bi se zgodilo, če bi ta zagorela, le nekaj metrov od njene hiše, ne upa niti pomisliti. “Vasi najbrž ne bi bilo več.”

Pogovor z Emo je za trenutek prekinilo brnenje helikopterja. “V teh petih dneh ne vem, če sem spala par ur,” je dejala. Skrbi jo tudi visoka trava in drevesa v bližini njene hiše, ki pa je ne more pokositi oziroma podreti dreves, saj ta zemlja ni njena, je pojasnila. “Ena iskrica, pa bi šla cela vas.”

Pripravila si je tudi evakuacijski nahrbtnik, v katerega je dala le vodo, trenirko in dokumente …

Zahvala gasilcem
N1

Gasilska zveza Slovenije sporoča, da je za finančno pomoč pri zagotovitvi nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu pri mobilnih operaterjih aktivirana ključna beseda GASILEC5. S ključno besedo GASILEC5, poslano preko sms sporočila na 1919, boste Gasilski zvezi Slovenije za namen odprave nastale škode na opremi darovali 5 €. Prav tako lahko sredstva, ki bodo porabljena strogo namensko za potrebe gašenja nakažete na TRR.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!